Analiza! Covid, noua varianta „engleza”. Este mai periculoasa decat precedentele?

Analiza cu Massimo Galli, seful bolilor infectioase la spitalul Sacco din Milano si Carlo Federico Perno, director de microbiologie la spitalul Bambino Gesù din Roma.

1. Ce stim despre varianta „engleza”?

Noua tulpina de Sars-CoV-2, numita „VUI-202012/01” ( varianta care face obiectul anchetei ) a fost identificata pentru prima data la mijlocul lunii septembrie in Londra si Kent, la sud-est de capitala. Are mai multe mutatii, inclusiv cea principala (N501Y) in proteina spike , pe care virusul o foloseste pentru a se lega de celulele umane prin intermediul receptorului ACE2. Un aspect potential ingrijorator, deoarece toate vaccinurile disponibile sau viitoare isi propun sa induca producerea de anticorpi neutralizanti impotriva varfului. Cu toate acestea, o mare parte din comunitatea stiintifica considera ca este putin probabil ca vaccinurile sa fie ineficiente impotriva noii tulpini de Sars-CoV-2.

2. De ce multe tari, inclusiv Italia, au suspendat zborurile care veneau din Marea Britanie?

Din primele observatii se pare ca noua varianta are o eficacitate replicativa crescuta in comparatie cu cele anterioare , adica este capabila sa se raspandeasca mai repede. Aceasta nu inseamna ca este mai letala, dar ministrul britanic al sanatatii, Matt Hancock, a recunoscut ca situatia este „scapata de sub control” in tara . Organizatia Mondiala a Sanatatii a vorbit despre „semne preliminare care indica faptul ca virusul este capabil sa se raspandeasca mai usor printre oameni si poate afecta efectuarea unor teste de diagnostic”.

Publicitate

3. Care sunt principalele variante observate de la inceputul pandemiei?

„ D614G ” a aparut in Italia intre februarie si martie, iar in iunie a fost prezent in toata lumea, cu o transmisie mai rapida decat virusul originar din Wuhan, China. O a doua varianta (numita „ 20A.EU1 ”) a aparut in iunie in nord-estul Spaniei si s-a raspandit rapid in restul Europei, contribuind la al doilea val. La inceputul lunii noiembrie a fost identificata o noua tulpina in unele ferme de nurca din Danemarca (mutatia „ Y453F ”): este probabil ca infectia sa fi fost transmisa animalelor de catre oameni si de la nurca sa fie transmisa lucratorilor agricoli cu noua mutatie. 17 milioane de animale au fost ucise pentru a elimina sursa si a impiedica transmiterea catre oameni. «Sars-CoV-2 este un virus Rna mare, format din aproximativ 30 de mii de baze (nucleotide) – explica Massimo Galli , seful bolilor infectioase de la Spitalul Sacco -.

O caracteristica a virusilor ARN este ca nu sunt exacte in replicare: fiecare copie noua poate avea mutatii care sunt determinate aleatoriu. Daca noua mutatie favorizeaza virusul fata de gazda sau are un avantaj competitiv fata de tulpinile existente , acesta poate deveni la fel de dominant precum ultima din care se pare ca face parte cea descoperita in Marea Britanie.

4. Ar putea fi necesare noi studii privind vaccinul Covid?

Nu, procesul de vaccinare progreseaza conform planificarii. „Virusul produce mutatii mai mult atunci cand se reproduce. Acesta este motivul pentru care aparitia tulpinei engleze ar trebui sa duca la o accelerare a campaniilor de vaccinare, insotita de investigatii privind productia efectiva de anticorpi – spune Carlo Federico Perno , directorul Unitatii de Microbiologie de la Spitalul de Copii Bambino Gesù din Roma -. Este posibil sa se studieze eficacitatea vaccinurilor pe varianta si in laborator, dar cred ca in acest moment este mai util sa ne concentram asupra programelor de imunizare , deoarece nu exista dovezi ca virusul modificat este mai putin sensibil la vaccin. Desigur, daca persoanele vaccinate ar fi infectate cu noua tulpina Sars-CoV-2, ne-am confrunta cu vesti proaste, dar astazi nu exista niciun motiv sa credem ca acest lucru se va intampla ”.

5. Primul pacient pozitiv pentru varianta engleza a fost identificat la Roma. Exista o retea de laboratoare in Italia care poate secventa virusul?

„Da, dar trebuie sustinut – subliniaza Massimo Galli -. In Marea Britanie, Covid-19 Genomics Consortium, care include majoritatea universitatilor din tara, a fost finantat cu 20 de milioane de lire sterline si a reusit sa creeze peste 50.000 de secvente genomice ale coronavirusului , permitand printre altele sa identifice aceasta varianta, in timp ce Laboratoarele din Italia nu au primit un sprijin semnificativ. In Italia, cercetarea este putin luata in considerare chiar si atunci cand ar servi, ca in acest caz, pentru a da raspunsuri imediate pentru controlul unei pandemii ».

Publicitate

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.