Numerarul este in pericol: riscul unei lovituri la bancomat

2021 ar putea incepe cu cateva surprize nedorite pentru toti detinatorii de carduri de credit sau de debit: Bancomat Spa intentioneaza sa reformeze serviciul de retragere de numerar.

Cu toate acestea, inainte ca acest lucru sa se intample, antitrustul vrea sa vada clar si a deschis o ancheta impotriva consortiului care gestioneaza cele mai raspandite si mai cunoscute circuite de plati si retrageri din Italia.

Despre ce e vorba

In cazul in care ar trebui sa inceapa autorizarea, efectele pentru economisitori ar putea fi o crestere a costurilor si incertitudinea asupra ratelor aplicate: pana in prezent, majoritatea bancilor ofera gratuit sau cu costuri reduse posibilitatea retragerii de ATM Bancomate ale altor institutii bancare: in unele cazuri, comisionul platit depinde de suma care este retrasa si este valabil doar pentru sume mici.

Publicitate

Toate indoielile

Proiectul de reforma care a fost prezentat prevede ca banca dvs. nu mai stabileste contractual costul retragerii, ci institutia care detine bancomatul. Potrivit celor raportate de Il Sole 24 Ore , Bancomat Spa ar fi justificat cererea vorbind despre „ eficienta serviciului si o remunerare mai transparenta pentru utilizatori ”. Dar, in realitate, acest lucru nu este cazul, deoarece reforma ar putea avea efecte exact opuse: intre timp, utilizatorul nu ar mai avea certitudinea comisioanelor de platit, deoarece nu mai decide banca, ci fiecare bancomat utilizat. Si aceste costuri vor fi descoperite numai in momentul retragerii numerarului.

Articolul continuă după reclame

Un alt lucru care atrage atentia sunt cresterile in comparatie cu tarifele platite astazi si apare intrebarea: de ce ar trebui o banca sa perceapa costuri mai mici pentru persoanele care nu sunt clientii sai? In acest moment, mingea trece catre antitrust, singurul care poate respinge cererea facuta de Bancomat Spa.

Ce cere ATM-ul

„ Inlocuirea comisioanelor de schimb cu cererea catre detinatorul cardului a oricarui comision definit in mod autonom de fiecare banca care detine bancomatul si, prin urmare, furnizeaza serviciul de retragere prin propriul echipament. Acest comision ar fi divulgat catre titularul cardului inainte de autorizarea operatiunii de retragere „: prin urmare, comisioanele nu ar mai fi platite de client catre banca sa, ci vor fi platite direct la ghiseu, stiind, la fata locului, care ar fi suma comisionului platit.

Ce raspunde Antitrust-ul

„ Autoritatea antitrust va evalua daca noile reguli ale circuitului ar putea constitui un acord care ar putea restrictiona sau denatura concurenta pe piata comuna in conformitate cu articolul 101 din TFUE .”, Explica Autoritatea intr-o declaratie. Dupa cum a raportat Businessinsider , autoritatea se angajeaza sa examineze existenta si natura oricaror eficiente, transmiterea catre consumatori a beneficiilor aferente, indispensabilitatea noilor reguli pentru a obtine aceleasi eficiente si neeliminarea concurentei pe piata. Ancheta lansata de Agcm va fi finalizata pana la sfarsitul anului viitor.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.