„Nu imprumuta prea multi bani …” Ordinea care ne goleste buzunarele

Cea mai importanta mostenire a crizei pandemiei din 2020 risca sa fie, pe plan economic, un munte de datorii , cu diferenta pe care marea lebada neagra a pandemiei a aratat-o ​​in fata tuturor, cat de mult este sustenabilitatea datoriei publice, in faze de urgenta. , ar trebui considerata o problema secundara in ceea ce priveste detinerea de datorii private . Asa cum a demonstrat deja lungul „deceniu de datorii” dupa Marea Recesiune.

Si anul pandemiei a determinat guvernele din intreaga Europa sa fie nevoite sa se expuna in mod semnificativ prin garantarea imprumuturilor pe termen mediu si lung necesare pentru a garanta operatiunile catre intreprinderi, ajutor nerambursabil care se adauga garantiilor publice privind activitatea bancar.

Numai in contextul italian, in septembrie cererile de garantii pentru noi imprumuturi bancare pentru IMM-uri prezentate la Fondul specific de garantare au ajuns la 83 miliarde de euro . Mai mult, prin „Garanzia Italia” Sace s-au acordat garantii pentru 13,5 miliarde de euro, din 576 de cereri primite. In spatele tuturor acestora, garantia ratelor scazute ale acestor imprumuturi era politica monetara a BCE, care prin interventia anti-pandemica a garantat o asigurare de viata datoriei publice a tarilor europene si sprijinului acestora pentru garantii la imprumuturi private. La care s-a adaugat o suma mare de imprumuturi de urgenta acordate in mod privat de institutii, la o scara dificil de cuantificat.

Publicitate

Articolul continuă după reclame

In urmatorii ani, bancile vor trebui sa monitorizeze cu atentie, in special in ceea ce priveste imprumuturile negarantate. Odata cu relansarea consecventa a imprumuturilor bancare neperformante, a crescut neincrederea sistemica si riscul unei reduceri generalizate a imprumuturilor capabile sa blocheze redresarea economiei europene. Mai mult, ratele foarte mici au redus semnificativ perspectivele de castig ale bancilor, asa cum a subliniat recent Financial Times.

Conform celor declarate recent de Eurotower intr-o scrisoare deschisa semnata de Enria, bancile din zona euro inchid adesea ochii asupra valului de imprumuturi neperformante si trebuie sa inceapa sa actioneze si sa recunoasca imprumuturile indoielnice.

Enria considera ca a sosit momentul sa ordonam si sa sistematizam conducerea bancilor in sprijinul companiilor afectate.

Controlul imprumuturilor pe termen lung, este probsbil factorul care risca sa accelereze o crestere a volumului creditelor cu riscul de deteriorare. In spatele carora statele ar putea fi nevoite sa intervina, in caz de implicite masive, ducand la un alt caz de deprivatizare a pierderilor din acest secol.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.