Noi restrictii in Romania. Regulile pe care trebuie sa le respecte toti romanii din 8 ianuarie

Noi restrictii in Romania. Hotararea de Guvern cu noile restrictii a fost aprobata in sedinta de Guvern de joi, iar noile masuri intra in vigoare de sambata.

Ce restrictii intra in vigoare

Guvernul mentine propunerea CNSU privind participarea persoanelor la activitati pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 1/1.000 de locuitori. Participarea persoanelor va fi permisa in limita a 30% din capacitatea maxima a spatiului in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori, potrivit Agerpres.

De la aceasta regula sunt exceptati operatorii economici a caror activitate de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor, precum si la terase, unde este permisa participarea pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori.

Publicitate

Articolul continuă după reclame

Acesti operatori economici sunt restrictionati la 30% din capacitatea maxima a spatiului in situatia in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeasi masura se aplica si in ceea ce priveste activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare, precum si la terasele acestora, mentioneaza Guvernul.

Reguli pentru masca de protectie

Masca de protectie de tip medical sau FFP2 va fi folosita, astfel incat sa acopere gura si nasul, in toate spatiile publice inchise si deschise, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne, conform Hotararii de Guvern.

Exceptie fac urmatoarele categorii de persoane:

a) copiii cu varsta mai mica de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure in birou;

c) prezentatorii TV si invitatii acestora, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane;

d) reprezentantii cultelor religioase, in timpul slujbelor, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane;

e) vorbitorii aflati in spatii inchise sau deschise cu conditia respectarii distantei de minimum 3 metri intre acestia si oricare din celelalte persoane din public;

f) persoanele care desfasoara activitati fizice intense si/sau in conditii de munca solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta etc.) sau activitati sportive.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.