Nicusor Dan o pune la zid pe Firea: „Tupeu incredibil! In loc sa dea bani pentru termie, a dat bani pe targuri, concerte si tot felul de prostii”

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, sustine ca Gabriela Firea da dovada de un „tupeu incredibil” dupa ce aceasta din urma l-a acuzat ca risca sa piarda fondurile europene nerambursabile pentru inlocuirea conductelor vechi de termoficare, in valoare de aproape 300 de milioane de euro.

„Cu un tupeu incredibil, fostul primar Firea ma acuza de situatia termiei din Bucuresti. Sa ne uitam din nou la graficul cu alocarile de bani pentru termie din ultimii ani. In loc sa dea bani pentru termie, a dat bani pe targuri, concerte si tot felul de prostii. Banii care lipsesc din alocare ar fi permis inlocuirea la timp a retelei.

In ceea ce priveste fondurile europene pentru termie, nu a fost in stare timp de 4 ani sa obtina banii europeni care erau alocati Bucurestiului.

Publicitate

Am preluat mandatul cu conturile blocate, cu furnizori neplatiti de 2 ani. Nimeni nu mai voia sa lucreze cu Primaria Capitalei.

Din punct de vedere tehnic, inlocuirea celor 210 km conducte cu bani europeni nu poate fi facuta inainte de inlocuirea altor 63 km de conducte. Toti cei 63 de km au fost alocati de administratia Firea companiei municipale Energetica, care in mandatul Firea a reusit sa inlocuiasca 7 km!

A trebuit mai intai sa deblocam situatia financiara (pentru ca nu mai venea nimeni sa lucreze cu Primaria) si apoi sa scoatem la licitatie 40 de km din cei 63 (deoarece altfel, compania Energetica ar fi terminat cei 56 km ramasi in 6-7 ani), pe care incepem lucrarile primavara asta. Am lasat 16 km la Energetica, care a facut 9 km anul trecut. Abia apoi putem lucra la cei 210 km, pentru care atribuirea este in curs. Am semnat pentru asta parteneriatul cu ANAP si cu Banca Mondiala”, a spus Nicusor Dan.

Gabriela Firea a scris pe Facebook, ca Bucurestiul risca sa piarda o sansa financiara unica, in timp ce mii de familii ingheata in case, ea acuzandu-l pe actualul primar al Capitalei ca risca sa piarda fondurile europene nerambursabile pentru inlocuirea conductelor vechi de termoficare, de aproape 300 de milioane de euro.

”Strigator la cer! Bucurestiul risca sa piarda o sansa financiara unica, in timp ce mii de familii ingheata in case! Fondurile europene nerambursabile pentru inlocuirea conductelor vechi de termoficare, aproape 300 de milioane de euro, sunt la un pas de a fi pierdute! Nicusor Dan nu a miscat un deget din ziua in care a ajuns primar, pentru a folosi banii pe care i-a mostenit, fara niciun efort, si cu care putea incepe reabilitarea sistemului”, a spus fostul edil al Capitalei.

”Este inexplicabil de ce nu a scos la licitatie proiectarea si executia lucrarilor, in aproape un an si jumatate de la semnarea contractului! Sunt proceduri de durata, dar care puteau fi incepute imediat”.

”Adevarul este insa dramatic: si daca licitatiile ar porni astazi, tot ar fi prea tarziu. Proiectul este finantat pentru exercitiul financiar 2014 – 2020, iar regulile spun ca fondurile trebuie cheltuite pana in 2023. Minimum un an si jumatate pentru licitatie si minimum tot atat pentru proiectare, e clar ca va iesi din calendar iar banii se vor pierde! Viata, siguranta si confortul a 1,2 milioane de bucuresteni sunt intr-un real pericol! Fara investitii si reparatii, sistemul de termoficare poate intra in colaps”, a scris Gabriela Firea.

”Sute de documente si studii au fost gandite de specialistii din fostul Radet si expertii in fonduri europene. Am lasat totul „la cheie” si ma doare sufletul cand vad ca proiectul nu a avansat. Nici macar o hartie. Nicusor Dan s-a grabit doar sa semneze contractul, in locul meu si al echipei mele, tinut in sertar de mentorul sau politic. Nu cred ca a uitat nimeni cum marturisea fara scrupule Ludovic Orban ca, odata cu venirea lui Nicusor la primarie, Guvernul poate da bani pentru apa calda si caldura! Chiar meritau bucurestenii sa fie pedepsiti asa pentru un joc politic murdar?”, a mai mentionat Gabriela Firea in mesaj.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.