Navalnii face apel la proteste zilnice impotriva invaziei Ucrainei de catre Rusia: „Totul are un pret si acum, in primavara lui 2022, trebuie sa platim acest pret.”

Liderul opozitiei ruse, Aleksei Navalnii , aflat in inchisoare , a cerut proteste zilnice impotriva invaziei de catre Moscova a Ucrainei vecine, declarand ca Rusia nu poate deveni „o natiune de oameni tacuti si speriati”.

Intr-un lung sir de postari pe Twitter pe 2 martie, Navalnii l-a numit pe presedintele Vladimir Putin drept un „tar evident nebun” pentru ca a declansat razboiul impotriva Ucrainei, amintindu-le in acelasi timp rusilor de mantra din epoca sovietica a „luptei pentru pace”.

„Sa nu devenim o natiune de oameni tacuti inspaimantati, de lasi care se prefac ca nu observa razboiul agresiv declansat de tarul nostru evident nebun impotriva Ucrainei”, a scris Navalnii . „Putin nu este Rusia”.

Navalnii, cel mai vocal critic al lui Putin, a fost inchis in 2021 la intoarcerea sa din Germania in Rusia, unde se recupera de la o otravire aproape fatala in timp ce calatorea in Siberia.

El l-a invinuit direct pe Putin pentru atentatul asupra vietii sale, o afirmatie pe care Kremlinul a negat-o in mod repetat.

Protestele sporadice au fost vazute in toata Rusia de cand a inceput invazia pe 24 februarie, politia reprimand rapid orice disidenta.

Potrivit OVD-Info, o organizatie nonprofit care monitorizeaza arestarile politiei la nivel national, 6.835 de persoane au fost retinute pana acum pentru actiuni impotriva razboiului in Rusia.

„Trebuie, strangand din dinti si invingand frica, sa iesim si sa cerem incetarea razboiului… Fiecare arestat trebuie sa fie inlocuit cu doi nou-veniti. Daca – pentru a opri razboiul – trebuie sa umplem inchisorile  cu noi insine”, a scris Navalny.

„Totul are un pret si acum, in primavara lui 2022, trebuie sa platim acest pret. Nimeni altcineva. Sa nu „fii impotriva razboiului”. Sa luptam impotriva razboiului”, a adaugat el, potrivit rferl.org