„Mama, nu am vrut sa vin”: Ucraina le cere rusilor sa-si identifice rudele ucise si capturate

In timp ce guvernul rus ramane tacut cu privire la numarul de pierderi pe care lE-a suferit in urma invadarii Ucrainei, Kievul face apel direct la familiile soldatilor rusi sa-si identifice rudele capturate sau ucise in confruntarea celor doua armate.

Ministerul de Interne al Ucrainei a lansat apelul pe 27 februarie, indreptand rudele soldatilor rusi catre platforme online unde pot cauta prin fotografii si videoclipuri cu soldatii rusi capturati sau ucisi de fortele ucrainene.

Initiativa, numita Ischi Svoikh (Cautati-va pe al vostru), pare menita partial sa submineze moralul si sprijinul pentru razboiul din Rusia, unde oficialii si mass-media de stat s-au abtinut sa dezvaluie detalii despre victimele rusesti si atacurile militare impotriva oraselor ucrainene, inclusiv capitala, Kiev.

Vadym Denysenko, un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, a declarat ca guvernul rus nu a raspuns la facilitarea intoarcerii ramasitelor soldatilor rusi.

„Din acest motiv, am fost fortati sa facem apel la voi, cetateni ai Rusiei, astfel incat sa puteti gasi pe cei care au fost ucisi pe teritoriul nostru – si ucisi pentru ca a trecut ilegal granita noastra in baza unui ordin ilegal si josnic al presedintelui dumneavoastra. ”, a spus Denysenko in apelul video, pe care Ministerul de Interne ucrainean l-a postat pe canalul sau oficial de YouTube:

Autoritatile ruse au actionat rapid impotriva site-ului initiativei, care a fost blocat de autoritatea guvernamentala de reglementare a mass-media in aceeasi zi, la solicitarea Procuraturii Generale a Rusiei.

Ministerul rus al Apararii nu a publicat inca informatii despre numarul de soldati rusi ucisi, raniti sau capturati de cand presedintele Vladimir Putin a lansat invazia Ucrainei pe 24 februarie.

Armata ucraineana a declarat pe 27 februarie ca Rusia a pierdut aproximativ 4.300 de militari , desi aceasta cifra nu include o defalcare a numarului de ucisi, raniti si capturati.

Cu o zi mai devreme, armata ucraineana a declarat ca peste 3.500 de soldati rusi au fost ucisi, desi nu a fost posibil sa se confirme in mod independent aceasta afirmatie.

Ruslan Leviyev, fondatorul Echipei neguvernamentale de informatii privind conflictele (CIT), un grup de investigatii open-source concentrat pe armata rusa, a declarat ca echipa sa estimeaza ca cel putin 500 de soldati rusi au fost ucisi in conflict pana acum, scrie rferl.org

„[Ministerul rus al Apararii] insusi nu recunoaste o singura pierdere – nici prizonierii de razboi sau cei ucisi in actiune. Este ca si cum nu exista deloc”, a declarat Leviyev pentru Current Time, reteaua in limba rusa condusa de RFE/RL in cooperare cu VOA.

La scurt timp dupa interviul lui Leviyev din 27 februarie, Ministerul rus al Apararii a emis prima admitere a victimelor, dar nu a dat cifre despre cate au suferit armata rusa.

„Din pacate, printre camarazii nostri sunt morti si raniti”, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Igor Konasenkov, citat de agentia de presa de stat RIA Novosti.

Pe fondul revendicarilor si contracererilor despre razboiul Rusiei in Ucraina, analistul de informatii cu sursa deschisa Ruslan Leviyev spune ca Rusia a suferit cel putin 500 de morti pana acum.

„Mama si tata, nu am vrut sa vin aici”

Intr-o postare, se arata ca un prizonier de razboi rus ii este permis sa informeze rudele despre locul in care se afla. In altul, un alt prizonier este intrebat daca are un mesaj pentru mama si tatal sau.

„Mama si tata, nu am vrut sa vin aici. M-au fortat sa fac”, spune barbatul.

Denysenko, consilierul ministrului de interne al Ucrainei, a sustinut in apelul sau adresat familiilor soldatilor rusi din 27 februarie ca Ucraina ii trateaza „foarte uman” pe prizonierii de razboi.