Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila a subliniat importanta solidaritatii si cooperarii la nivel european pentru combaterea pandemiei COVID-19, in cadrul intalnirii ministrilor de externe si ai sanatatii desfasurata la Lyon sub auspiciile Presedintiei franceze a Consiliului Uniunii Europene (PRES FR).
“Pandemia de COVID-19 a evidentiat valoarea importanta a solidaritatii si cooperarii. Romania sustine eforturile de crestere a acoperirii vaccinale la nivel mondial. Guvernul Romaniei si-a dovedit solidaritatea cu alte tari, donand milioane de doze de vaccin Moldovei, Serbiei, Ucrainei, Egiptului, Vietnamului, Tunisiei si Coreei de Sud. Utilizarea extinsa a unui vaccin eficient si sigur impotriva COVID-19 in toate colturile lumii reprezinta o piatra de temelie a raspunsului nostru la actuala pandemie” a spus Alexandru Rafila, la Conferinta comuna a ministrilor de externe si ai sanatatii din Uniunea Europeana.
Ministrul Sanatatii a avut intalniri bilaterale cu ministrii Sanatatii din Austria, Bulgaria, Danemarca si Norvegia in care au fost abordate subiecte privind modul de colaborare in gestionarea pandemiei, vaccinarea impotriva COVID-19 si impactul asupra sistemelor de sanatate, dar si ale subiecte de interes precum bunele practici in derularea studiilor clinice si asistenta medicala pediatrica.
Publicitate
In cadrul Reuniunii informale a ministrilor Sanatatii din UE organizate astazi la Grenoble, ministrul Rafila a evidentiat ca una dintre lectiile invatate in pandemie trebuie sa fie intensificarea abordarii multisectoriale a problemelor de sanatate publica, mai ales a celor cu impact transfrontalier.
“Trebuie sa invatam lectiile potrivite din criza COVID-19 si sa ne angajam intr-o cooperare europeana consolidata pentru a ne asigura ca sistemele noastre de sanatate devin mai puternice si mai pregatite pentru astfel de crize.
Urmatoarea amenintare pe termen mediu va fi cu siguranta legata de rezistenta la antimicrobiene (AMR), care poate afecta multe dintre progresele din medicina si poate sta la originea unui numar mare de decese. Statele membre trebuie sa isi coordoneze actiunile pentru a reduce utilizarea necorespunzatoare a antibioticelor, sa colaboreze pentru a dezvolta noi antibiotice si sa integreze abordarea „One Health”, intre sanatatea umana, cea animala si mediu”, a adaugat ministrul roman al Sanatatii, potrivit comunicatului Ministerul Sanatatii.