Ministrul Petre Daea a facut anuntul crut: „Nu suntem departe”

Petre Daea, Ministrul Agriculturii, a anuntat ca Romania nu este departe de momentul declararii starii de calamitate, precizand ca ne aflam in interiorul acestei proceduri de a stabili calamitatile pentru culturile afectate de seceta.

Petre Daea a fost intrebat, marti, la Antena 3, daca va declara sau nu stare de calamitate in Romania.

“Inginerul Daea constata, eu nu declar. Constata existenta unui factor care a determinat calamitarea produsului, motiv pentru care am intrat in tiparul legal pentru a constata la fata locului, prin comisiile stabilite de catre prefect, prin ordinul prefectului, stabilindu-se concret la fata locului, ce cultura este, ce suprafata este in tarlaua respectiva, care este gradul de afectare. Si aici avem trei praguri. Avem situatii in care culturile nu sunt afectate sau sunt afectate putin, dar nu este intr-un procent mai mare de 50 la suta, sunt situatii cand acele culturi sunt afectate intr-un procent mai mare si sunt situatii, astea ne intereseaza acum, cand culturile sunt distruse pur si simplu”, a explicat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a initiat demersurile pentru ca fermierii sa poata decide ceea ce se va intampla cu cultura respectiva.

“In momentul in care am ajuns in Bucuresti, impreuna cu colegii, secretarii de stat, ne-am asezat la masa de lucru, am proiectat actul normativ, l-am semnat astazi cu ministrul Bode, a plecat la Monitorul Oficial, am avut videoconferinta cu toate structurile din tara, le-am transmis ce am facut, le-am dat liber sa decida fermierul si sa pastreze o suprafata de 5 la suta din tarlaua respectiva, ca sa fie proba martor pentru executarea proceselor verbale de constatare a calamitatii si pentru a nu fi penalizati de catre APIA sa-si piarda subventia. Este primul pas concret pe care l-am putut face si pe care l-au cerut fermierii”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Intrebat cat de departe suntem pana la constatarea din punct de vedere legal a starii de calamitate, Petre Daea a raspuns: “Nu suntem departe. Suntem in interiorul procedurii de a stabili calamitatile pentru ca prin procesele verbale noi ce facem? Constatam, masuram, fenomenul este definit. Este seceta pedologica. Eu, ca agronom, specialistii in domeniu constata ca aceasta seceta pedologica a avut efecte negative asupra plantei respective. A distrus-o pur si simplu”.

Pana la sfarsitul lunii iulie starea de calamitate va fi constatata in Romania?

“Eu declar un singur lucru. Ca fac ceea ce trebuie in spatiul juridic pe care il am si constat la fata locului gradul de afectare a culturii. Dupa aceasta etapa vom vedea ce inseamna din punct de vedere al impactului asupra zonelor respective. Nu toata tara este asa. Va fi pe zone. Si va spun un lucru, vom avea paine. Sunt pierderi de recolta, dar nu peste tot. Acolo unde s-a obtinut o productie mai mica, calitatea este mai buna. Este o regula agronomica aici. In momentele acestea de seceta, calitatile bobului de grau sunt mai bune”, a mai transmis Petre Daea.