Ministerul Sanatatii a facut anuntul! Variola maimutei a aparut si in Romania. Cine este pacientul infectat.

Ministerul Sanatatii a facut anuntul! A fost diagnostiat primul caz de variola maimutei in Romania. Este vorba despre un barbat in varsta de 26 de ani din Bucuresti. Acesta a fost diagnosticat in urma investigatiilor de laborator.

Boala a debutat in urma cu 4 zile, iar pacientul s-a prezentat la spital in cursul noptii precedente. Starea barbatului este buna. Pacientul primeste tratament simptomatic si se afla in izolare.

Se pare ca barbatul s-a infectat de la o persoana apropiata care a calatorit in ultima perioada in mai multe tari din Europa, unde exista numeroase cazuri de infectie cu variola maimutei.

Potrivit MS, pacientul ar fi contactat boala de la partenerul sau, care a calatorit in Europa, in tari cu numeroase cazuri.

”Primul caz de variola maimutei diagnosticat in Romania.Este vorba despre un barbat in varsta de 26 de ani din Bucuresti. Acesta a fost diagnosticat in cursul zilei de astazi in urma investigatiilor de laborator ”, a transmis Ministrul Sanatatii.

” Starea barbatului este buna. Pacientul primeste tratament simptomatic si se afla in izolare ”, a mai precizat sursa.

In cursul lunii mai s-au mai inregistrat doua suspiciuni de infectare cu variola maimutei la o femeie de 43 de ani din Radauti si un barbat cetatean roman internat la un spital din Atena, in Grecia, insa acestea au fost infirmate ulterior, fiind vorba de infectari cu varicela.

Variola maimutei nu se raspandeste cu usurinta intre persoane si necesita un contact apropiat. Virusul intra in organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gura si prin fluide corporale.

Principalul mod in care poate fi raspandit este in timpul contactului fizic apropiat si prelungit cu o persoana care are variola maimutei.

Ce este variola maimutei?

Variola maimutei este o infectie virala rara, cu infectare umana accidentala, care apare, de obicei, in principal in partile impadurite din Africa Centrala si de Vest in urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate raspandi de la persoana la persoana.

Este cauzata de virusul variolei maimutei, care apartine familiei ortopoxvirusului.

Exista doua tipuri de virus pentru variola maimutei, cel din Africa de Vest si cel bazinul Congo (Africa Centrala). Desi tipul vest-african al virusului variolei maimutei duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de obicei auto-limitata.

In medie, 1% dintre cei infectati cu tipul vest-african si pana la 10% dintre cei infectati cu virusul din bazinul Congo au decedat.

Ce simptome da?

Simptomele pot fi usoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase (mancarime – n.r.) sau dureroase. Acestea includ eruptii cutanate veziculoase pe intreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului.