Medic roman: „Romania a simtit pe pielea ei. Nu mai suntem ce am fost”

Medicul Gabriel Diaconu face o analiza a discursului persedintelui SUA si a situatiei din Ucraina. Iata ce spune doctorul.

„Declaratia presedintelui Statelor Unite, Joseph Biden, din aceasta seara cu privire la noile sanctiuni impuse regimului lui Vladimir Putin nu lasa loc de echivoc:

In primul rand l-a numit in termenii adecvati: este un agresor, un abuzator, si dupa invazia Ucrainei, prin sanctiunile impuse, atat el cat si sicofantii de curte de la Kremlin au devenit paria lumii libere.

Prin deciziile luate, economia Rusiei este pusa sub o teribila presiune, capabilitatea ei de a iesi pe piete internationale restransa deja la jumatate.

Conturile bancilor, activele oligarhilor si alte elemente care contribuie la masinaria de razboi ruseasca sunt inghetate.

Intrebat fiind daca va trece si la inghetarea acelor conturi, sau proprietati, care conduc direct catre dictatorul Putin, Biden a refuzat – deocamdata – sa dea un raspuns clar.

La fel, intrebat daca duce tratative cu China incat sa izoleze si mai mult Rusia, Biden a zambit si a lasat de inteles ca astfel de conversatii au loc, atat cu China cat si cu India.

Deocamdata partenerii NATO au activat articolul 4. Presedintele american a repetat, raspicat, ca absolut toti membrii NATO (printre care se numara si Romania) raspund aceluiasi credo: un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor. Drept urmare Statele Unite nu vor ezita sa raspunda cu toata forta militara a Americii in cazul unei agresiuni impotriva oricarei tari membra NATO.

Eforturile, la acest moment, sunt spre constructia si imbunatatirea rezilientei Ucrainei libere in fata agresiunii Rusiei.

Ceea ce se doreste a fi, de catre Putin, o incursiune ”chirurgicala” se va transforma intr-un razboi de uzura.

Intr-un razboi de uzura, chiar daca pui steagul pe Rada de stat de la Kiev, nu faci decat sa intaresti si mai mult rezistenta nationala impotriva trupelor de ocupatie. Rupta de conexiunile internationale, blamata de doua treimi din populatia planetei, dar si deposedata de viziunea urmatoarei miscari Rusia isi va epuiza nebunia, dar s-ar putea sa se uite si la o posibila schimbare de regim.

Trebuie facuta o diferenta clara intre regimul autocrat al lui Vladimir Putin, respectiv soarta Rusiei ca natiune, respectiv a rusilor ca popor. Rusia lui Putin este cea care l-a otravit pe Litvinenko, este cea care i-a oferit streangul de gat lui Berezovski, cea care l-a aruncat in inchisoare pe Khodorkovski, cea care il tine acum in detentie pe Navalnii. Rusia lui Putin este cea care a folosit poloniu impotriva lui Skripal, cea care l-a impuscat in plina strada pe Boris Nemtov, cea care a decis uciderea Annei Politkovskaia.

Dar Rusia e mai mult decat Rusia lui Putin si a generalilor lui.

Romania a simtit pe pielea ei, ani in urma, ce inseamna tancuri sovietice pe teritoriul ei. Romania a inteles foarte bine ce inseamna un guvern marioneta, ce inseamna controlul sovietic al institutiilor de forta. A inteles, si a decis acum 30 de ani sa se rupa de sub influenta URSS, respectiv sa faca pasul inainte spre alte principii, alte valori, alta forma de guvernamant si de cautare a propriului destin.

Nu mai suntem ce am fost. Oricate probleme am continua sa avem, si oricat de putina incredere mai au unii ca ne putem ridica la inaltimea momentului istoric, momentul este aici.
Iar Romania va raspunde”, a scris medicul pe Facebook.