Marturii cutremuratoare din Bucha: gropi comune, cadavre „lasate sa putrezeasca in saci ca gunoiul” si batrana de 89 de ani impuscata in pat

In timp ce locuitorii incearca sa ridice bucatile din orasul lor devastat dupa retragerea Rusiei, ei ii spun ca au asistat la atrocitati mai grave decat „si-ar putea imagina oricine”

Vokzalnaya, un drum care merge de la gara in centrul orasului, este un exemplu socant al modului in care Bucha s-a transformat intr-un simbol sumbru al violentei si brutalitatii razboiului din Ucraina .

Trei sferturi din strada sunt pline de scheletele carbonizate ale tancurilor rusesti sfasiate de rachetele ucrainene. Fiecare casa de pe ambele parti a fost avariata, unele de catre bucati de armuri zburatoare care zac in gradini sau au fost incorporate in pereti.

Publicitate

Pe portiunea mica de dincolo de unde a fost oprit ultimul tanc se afla fragmente de oase si sange, de la civili care fusesera ucisi de rusi si trupurile lor, apoi abandonate saptamani intregi.

„Au fost lasati sa putrezeasca dupa ce au murit, ca si cum ar fi saci de gunoi”, a spus Dimitrou Zamohylny, un locuitor din Bucha. „In acel timp, stoluri de corbi stateau pe cadavre, ciugulind si mancand ochi. Nu m-am gandit niciodata ca voi vedea asa ceva intamplandu-se, de fapt in apropierea propriei mele case. Cum ar putea cineva sa-si imagineze ceva atat de rau, intr-un loc obisnuit ca acesta.”

Dar Bucha nu mai este doar „un loc obisnuit”. Acest oras din nord-vestul Kievului, cu o populatie de 36.971 de locuitori la ultimul recensamant, este acum in atentia internationala din motive ingrozitoare: masacrul a sute de oameni ai sai – femei, copii si barbati, tineri si batrani – pentru care exista apeluri ca Vladimir Putin sa fie judecat pentru crime de razboi, scrie Independent.

Rusii s-au retras din Bucha, asa cum facusera dintr-o zona de orase, de unde ar fi trebuit sa lanseze un atac pentru ceea ce se spune ca ar fi fost scopul fundamental al lui Putin – capturarea Kievului si instalarea unui regim mai susceptibil de Moscova.

Presedintele Ucrainei, care a supravietuit incercarilor de a-l inlatura, inclusiv prin tentative de asasinat, a venit luni la Bucha insotit de presa. El a vrut sa arate ceea ce a descris drept „genocid”, crime in masa care au fost replicate in alte sate si orase aflate sub ocupatia rusa.

„Cunoastem mii de oameni ucisi si torturati, cu membrele taiate, femei violate si copii ucisi… oameni morti au fost gasiti in butoaie, subsoluri, sugrumati, torturati”, a spus Volodymir Zelenski, purtand o jacheta anti-glont.

Totusi, Zelenski este inca pregatit sa negocieze cu cei care au provocat o asemenea suferinta. „Este foarte greu sa vorbesti cand vezi ce au facut aici”, a recunoscut el, in timp ce a cerut sa se accelereze discutiile. „Cu cat Federatia Rusa prelungeste procesul de intalnire, cu atat este mai rau pentru ei, pentru aceasta situatie si pentru acest razboi.”

Mortii, unii cu mainile legate la spate, altii cu gluga, altii impuscati in ceafa, sunt luati de pe strazile stricate si innegrite de trupele si voluntarii ucraineni.

Rusii par sa fi pus multi dintre cei ucisi in gropi comune. Ce mai mare se afla in spatele Bisericii Sf. Andrei si Pyervozvannoho All Saints, unde estimarile numarului de ingropati variaza de la 60 la aproximativ 320 sau chiar mai mult.

Movile de pamant maro sunt ingramadite peste o groapa lunga de 45 de metri in care au fost aruncate cadavre in pungi negre de plastic. Unele dintre pungi s-au despicat.

Mai era un mormant in paduri la 18 mile vest de oras. Printre cadavrele gasite se numara si cel al Olgai Sukhenko, primarul orasului din apropiere Motyzhyn, alaturi de sotul si fiul ei. Degetele si bratele ei au fost rupte, potrivit primarului orasului vecin, Kopyliv.

Mai sunt cadavre ramase in case. Una este cea a Allaei Minorava, in varsta de 89 de ani, gasita intinsa pe patul ei, cu pete de sange pe brate. Soldatii rusi care au preluat casa ei le-au spus vecinilor ca au impuscat-o.

„Nu au spus de ce au impuscat-o. Este greu sa ne gandim la un motiv, era o femeie batrana, nu era o amenintare pentru ei”, a spus Serghei Malyk. „Multe dintre crimele de aici nu au sens, au ucis alti batrani ca ea si baieti si fete tineri.”

Nepotii doamnei Minorava se numarau printre membrii familiei care s-au ascuns intr-un subsol in timp ce rusii au jefuit locul. Bunuri din casa, inclusiv o masina de spalat, au fost furate, iar altele, inclusiv un televizor, au fost sparte.

„Cei care se ascundeau in subsol, in special copiii, erau ingroziti. Ii auzeau pe rusi imbatandu-se, zdrobind locul de deasupra lor”, a spus domnul Malyk. „Dar macar nu au murit ca biata Alla.”

Serghei Simolenskiy, in varsta de 50 de ani, este convins ca singurul motiv pentru care a supravietuit a fost din cauza tatuajului sau. „M-au arestat de cateva ori. O data m-au pus in picioare peste trei ore cu mainile de perete”, a spus el.

„La sfarsit, au avut o arma in ceafa, am auzit clicul sigurantei si am stiut ca vor trage. Apoi mi-au vazut tatuajul si si-au dat seama ca eram din marina militara si mi-au dat drumul.”

Simolenskiy a servit in fortele sovietice la inceputul anilor 1990 si a fost desfasurat in razboiul din Georgia. Acum spune ca nu simte decat furie impotriva trupelor ruse din Ucraina.

„Stim cu totii ca Putin se afla in spatele acestui dezastru. Soldatii rusi mi-au spus ca urmeaza ordine, dar sunt soldati, stiu ce este o crima de razboi.

„Au facut niste lucruri groaznice. I-am vazut arestand oameni, legandu-i si impuscandu-i in cap. Cati au ucis? As zice pe la 600 sau 700. Au lasat cadavrele pe strazi, am vazut un caine mancand capul unui barbat intr-o zi. Sunt multi caini pe strada pentru ca stapanii lor au plecat sau au disparut. Unii dintre acesti caini au devenit rai, alearga in haite, au atacat copii.”

Natalya Yakovenka era o figura solitara care statea pe trotuar si privea o casa. A apartinut fratelui ei, Artem, care este disparut. „Isi trimisese familia si traia singur”, a spus ea. „Am auzit ca rusii l-au luat pentru ca in trecut a fost in armata ucraineana. Dar este invalid, nu a mai putut lupta. Am auzit ca au gasit un cadavru, dar unde? Este intr-o morga, intr-un mormant?”

Serhiy Kaplinsky, un legist din Bucha, a spus ca el si colegii sai au strans pana acum aproximativ 100 de cadavre. El ingropase in jur de 60 de cadavre in cimitir, inainte sa fuga din oras, pe 8 martie, dupa ce a auzit ca rusii aresteaza oficialii locali. Cincisprezece au murit din cauze naturale, a spus el, iar restul au suferit rani de schije sau au fost ucisi de impuscaturi, inclusiv de la mica distanta.

Andriy Klionchonduk a fost impuscat in picior in timpul luptei de pe Vokzalnaya.

„Au fost atat de multe focuri, atat de multe rachete incat nici nu am auzit impuscatura”, a spus el. „Dar am simtit o durere brusca si apoi am simtit umezeala. Era sangele meu. Asta a fost pe 27 februarie, cand toate aceste tancuri au fost distruse. O multime de rusi au fost ucisi in acea zi. Cred ca au ucis o multime de oameni ca sa se razbune pentru asta pe strada. Au arestat si pe multi.”

Ministerul ucrainean al Apararii a publicat fotografii cu ceea ce spune ca a fost o camera de tortura in cazarmi folosite de fortele ruse. Cadavrele gasite acolo erau ingenuncheate cand au fost impuscate, iar cel putin unul fusese impuscat in genunchi inainte de a fi executat, a sustinut armata Kievului.

Trupele ruse preluasera spatele magazinelor jefuite pentru incaperile lor din apropierea garii. Au mai ramas doar saltele pe podea, cu lenjerie de pat luata din casele din apropiere – o patura avea scrisl „I love New York”. Graffiti de pe peretele de afara proclama „puterea Rusiei”. Un camp mic din spate era plin de sticle goale si sparte de alcool.

La periferie se afla un alt lot de tancuri rusesti care fusesera lovite. Soldatii ucraineni salvau tot ce puteau din epave. De asemenea, scoteau cadavre, ale unor tineri rupte si arse fara a fi recunoscute, parte din bilantul letal in batalia salbatica pentru Bucha.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.