Martea Alba, a doua zi din Saptamana Luminata. Ce e bine sa faci ca sa nu ai ghinion tot anul

Martea din Saptamana Luminata (prima saptamana dupa Paste) poarta numele de Martea Alba. Este o zi nelucratoare, in care nu se spala, nu se calca si nu se face curat. Femeile de la tara dau de pomana in aceasta zi pasca ramasa de la Paste si vin rosu.

Tot in Martea Alba au loc uscarea si sfaramarea Sfantului Agnet (painea de impartasanie), sfintit in cadrul Liturghiei Sfantului Vasile din Sfanta si Marea Joi, din Saptamana Patimilor. Al doilea Agnet este uscat si sfaramat dupa o randuiala speciala. Dupa ce este sfaramat, este asezat intr-un chivot pe Sfanta Masa din Altar. Acest Agnet este folosit de-a lungul intregului an pentru impartasirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserica din motive bine intemeiate.

Traditii, obiceiuri si superstitii in a treia zi de Paste

1. Cea de-a treia zi de Paste, numita si Martea Luminata, este zi nelucratoare. Astfel, oamenii nu au voie sa spele, sa calce si, de asemenea, nu se face curat.

Publicitate

2. In zonele rurale, in cea de-a treia zi de Paste, femeile dau de pomana pasca si vin rosu.

3. In aceasta zi se usuca si se sfarama Sfantul Agnet, sfintit in biserica in Joia Mare din Saptamana Patimilor. Cel de-al doilea Agnet va fi uscat si sfaramat dupa o randuiala specifica. Dupa sfaramare, acesta este asezat intr-un chivot si pus pe Sfanta Masa din Altar. Agnetul este folosit pe parcursul anului pentru a impartasi bolnavii sau personele care, din motive serioase, nu pot ajunge la biserica.

4. In aceasta zi, precum si in celelalte zile pana la Rusalii, credinciosii nu vor face matanii in biserica.

Articolul continuă după reclame

5. In cea de-a treia zi, precum si in celelalte zile din Saptamana Luminata, nu se fac parastase.

6. Potrivit oranduielilor bisericesti, preotii nu vor citi Psaltirea in aceasta zi si nici in celelalte zile ale Saptamanii Luminate.

7. Slujbele de inmormantare din aceasta zi, precum si cele din celelalte zile ale Saptamanii Luminate, vor fi facute dupa o randuiala speciala. Slujbelor inmormantarii le vor lua locul slujbele Invierii. Cantarile din cadrul acestor slujbe vorbesc despre trumful vietii asupra mortii.

8. Incepand cu prima zi de Paste si pana la Inaltarea Domnului, in cadrul Liturghiei se va canta „Axionul Pastilor”, „Ingerul a strigat”. De asemenea, credinciosii vor folosi ca forma de salut cuvintele „Hristos a inviat!” si li se va raspunde cu „Adevarat a inviat!”.

Martea Alba. Ce este bine sa faci cu firimiturile ramase de la masa de Paste

Martea Alba mai este cunoscuta si ca Martea Dracului, o zi pentru pomenirea celor vii, dar si celor morti, dar si drept Matcalaul, un prilej de bucurie prin practicile de infratire intre copiii de pana la 14 ani. Mai exact, in aceasta zi, copiii de pana la 14 ani se duc la un pom inflorit pentru a se infrati. Sub pom se asaza oua rosii si sare. De asemenea se pregatesc bucate pe care le vor manca la final (mamaliga, omleta, carnati).

Alta superstitie este legata de firimiturile ramase de la masa de Paste, care ar trebui sa fie pastrate si ingropate. Se spune ca din ele va rasari o planta numita “cucoana” sau “marunca” care se piseaza si se pune in bautura, atunci cand o femeie isi doreste sa aiba copii.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.