Legea a intrat in vigoare de la 1 februarie. Noua schema de compensare si plafonare a facturilor la electricitate si gaze a intrat de marti in vigoare si se va aplica pana pe 31 martie. Modificarile fata de schema din noiembrie prevad scaderea plafonului si cresterea compensarii facturilor, atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei noncasnici.
Principalele modificari fata de schema care era in vigoare de la 1 noiembrie prevad scaderea plafonului de la 1 leu pe kWh la 0,80 de lei pe kWh pentru energie electrica si de la 0,37 lei pe kWh la 0,31 de lei pe kWh pentru gaze.
Totodata, daca se incadreaza in consumul de 500 de kWh la electricitate si 300 de metri cubi la gaze lunar, consumatorul beneficiaza de o compensare suplimentara pana la 0,68 de lei pentru energia electrica si circa 0,22 de lei pentru gazele naturale, cu toate taxele incluse, scrie Agerpres.
Publicitate
Schimbarile aduse in cazul populatiei
In cazul facturii la curentul electric, ”nimeni nu va plati mai mult de 0,80 lei pe kwh pentru energie electrica, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de pana la 500 kwh energie electrica se vor plati 0,68 de lei pentru kWh la energia electrica”, potrivit afirmatiilor premierului Nicolae Ciuca.
In plus, va fi acordata o compensatie in valoare de cel mult 0,29 lei/kWh, in cazul in care consumul nu depaseste 514,9 kwh, potrivit Anexei din Ordonanta, compensatia fiind acordata pana la un nivel al pretului de 0,68 lei/kWh.
In cazul facturii la gaze, ”nimeni nu va plati mai mult de 0,31 lei/kwh pentru kwh pentru gaze naturale indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de pana la 300 metri cubi gaze naturale se va plati circa 0,22 bani pentru gaze naturale cu toate taxele incluse”, a spus Ciuca.
Suplimentar, daca va avea un consum, in februarie, de cel mult 351,17 metri cubi (sau 3.722,40 kWh) si, in martie, de 325,71 metri cubi ( sau 3452,49 kWh), va primi si compensatie de 40% aplicata doar la pretul gazului-marfa din factur, se arata in anexa Ordonantei.
In cazul companiilor
Principala modificare se refera la plafonarea preturilor la energie electrica si la gaze pentru aproape toate companiile, noile plafoane fiind de 1 leu/KWh in cazul energiei electrice si 0,37 lei/kWh in cazul gazelor, preturi finale, cu toate tarifele si taxele.
Pentru consumul realizat in perioada 1 februarie-31 martie 2022, preturile pentru energie electrica si gaze naturale se plafoneaza pentru clientii noncasnici, exceptie facand clientii noncasnici care au beneficiat de prevederile OUG 81/2019 , cei prevazuti la art. III din Legea nr. 259/2021 dupa cum urmeaza:
a) pretul final facturat al energiei electrice se plafoneaza la cel mult 1 leu/kWh, TVA inclus, din care componenta de pret al energiei electrice va fi in valoare de maximum 0,525 lei/kWh;
b) pretul final facturat al gazelor naturale se plafoneaza la cel mult 0,37 lei/kWh, TVA inclus, din care componenta de pret al gazelor naturale va fi in valoare de maximum 0,250 lei/kWh.
Plafoanele prevazute reprezinta pretul final facturat pentru clientul final, avand incluse:
a) pentru energie electrica – componenta de pret al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport si distributie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contributia de cogenerare de inalta eficienta energetica, costurile de furnizare si TVA;
b) pentru gaze naturale – componenta de pret al gazelor naturale, costul de transport, tariful de inmagazinare, acciza, tariful de distributie, costurile de furnizare si TVA, se arata in textul Ordonantei.
Executivul a aprobat OUG care contine aceasta schema de sprijin pe 25 ianuarie 2022.
PSD a solicitat aplicarea retroactiva a schemei. Ministrul Energiei: Acest lucru ar fi neconstitutional
Desi PSD a solicitat aplicarea schemei retroactiv, de la 1 ianuarie sau chiar de la 1 noiembrie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat ca acest lucru nu ar fi fost constitutional.
„Nu vrem sa avem riscuri de neconstitutionalitate si nicio lege nu actioneaza retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta in coalitie in perioada imediat urmatoare si vom gandi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii”, a afirmat Popescu, in urma cu o saptamana.
El a aratat ca impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, bani care exista in bugetul de stat.
Publicitate