Klaus Iohannis, anuntul facut in aceasta dimineata dupa ce Putin a atacat Ucraina. Avertisment pentru Rusia

Presedintele Klaus Iohannis a condamnat „in numele Romaniei” atacul armat declansat de Rusia impotriva Ucrainei si anunta o reactie puternica a comunitatii internationale, cu costuri mari pentru Moscova.

„Condamn cu putere, in numele Romaniei, agresiunea militara a Rusiei impotriva Ucrainei, o noua incalcare foarte grava a legilor internationale, a suveranitatii si integritatii Ucrainei. Aceasta agresiune va atrage o reactie puternica din partea comunitatii internationale, cu consecinte majore si costuri mari”, a anuntat presedintele Klaus Iohannis joi dimineata pe Twitter, dupa ce Rusia a invadat Ucraina.

I strongly condemn on behalf of RO🇷🇴 the military aggression by RU against UA,another very grave breach of international law, of 🇺🇦sovereignty&integrity.This will be met with the strongest reaction by the international community inflicting massive consequences&the most sever cost

Publicitate

— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) February 24, 2022

„Romania, alaturi de intreaga comunitate internationala democratica, respinge hotarat un astfel de comportament iresponsabil care submineaza fundamentul relatiilor internationale si insasi ordinea actuala de drept international”, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

„In mod regretabil, in ciuda eforturilor intense la nivel european si euroatlantic de dezescaladare a situatiei, Federatia Rusa, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, forul-garant al pacii si securitatii mondiale, a ales calea folosirii fortei armate, in contradictie manifesta cu dispozitiile Cartei ONU.

Federatia Rusa a dovedit inca o data ca nu este interesata de oferta de dialog constructiv si responsabil avansata de comunitatea europeana si euroatlantica, ci a urmarit constant si intentionat confruntarea si impunerea prin forta a pretentiilor sale, subsumate logicii desuete a asa-ziselor sfere de influenta”, a mai precizat seful statului.

Articolul continuă după reclame

Acesta a mai spus ca Romania atrage atentia ca Federatia Rusa trebuie sa suporte consecintele acestui act profund ilegal. „In coordonare deplina cu aliatii si partenerii sai din cadrul NATO si UE, Romania va impune masuri ferme si substantiale de raspuns”.

Presedintele Klaus Iohannis exprima solidaritatea deplina cu Ucraina si cu poporul ucrainean confruntat cu agresiunea Federatiei Ruse si reafirma sprijinul deplin al Romaniei pentru integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei, se mai arata in comunicat.

„Presedintele Romaniei solicita oprirea imediata, integrala si neconditionata a agresiunii militare ruse, retragerea tuturor fortelor ruse din Ucraina si incetarea oricaror presiuni la adresa Ucrainei. Pe aceste baze, seful statului roman face un apel la responsabilitate, la evitarea de pierderi de vieti omenesti si afectarea in orice fel a sigurantei civililor. Romania este gata sa ofere asistenta umanitara Ucrainei. In acelasi timp, Romania avertizeaza impotriva oricarei actiuni ostile la adresa membrilor comunitatii romane din Ucraina si este gata sa acorde sprijinul necesar”, mai sublinieaza Administratia Prezidentiala.

Totodata, Presedintele Klaus Iohannis asigura toti cetatenii romani de pe teritoriul Ucrainei ca Romania, inclusiv prin misiunile sale diplomatice si consulare, este pregatita sa ofere asistenta consulara necesara.

Presedintele Klaus Iohannis subliniaza ca cetatenii Romaniei, ca stat membru al Aliantei Nord-Atlantice, beneficiaza pe deplin de cele mai ample garantii de securitate din istoria sa. „Niciun cetatean al Romaniei nu are motiv sa se teama”, a mai transmis Palatul Cotroceni.

Presedintele rus Vladimir Putin a avut un discurs joi dimineata, in jur de ora 5.30 (4.30 ora Romaniei), in care a declarat ca „toate analizele arata ca confruntarea Rusiei cu aceste forte este de neevitat”. El a anuntat o operatiune militara speciala in Ucraina.

Anuntul liderului de la Kremlin a fost urmat imediat de o serie de atacuri concertate ale trupelor ruse asupra mai multor orase din Ucraina, inclusiv in regiunea capitalei Kiev.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.