Italia anunta investitii de aproximativ 98 de milioane de dolari pentru a-si dezvolta propriul vaccin impotriva COVID-19

Autoritatile italiene vor investi 81 de milioane de euro (aproximativ 98,25 milioane de dolari la cursul actual de schimb) pentru a dezvolta un vaccin creat, produs si brevetat de compania italiana de biotehnologie ReiThera.

Acest lucru a fost anuntat de echipa responsabila cu gestionarea situatiei de urgenta intr-o declaratie care indica faptul ca aceasta suma va permite companiei sa continue cu a doua faza a procesului, dupa finalizarea primei etape la inceputul lunii ianuarie si sa aiba permisiunea autoritatilor de sanatate italiene si europene sa administreze vaccinul.

Publicitate

O mare parte din investitie, 69,3 milioane de euro, va fi destinata activitatilor de cercetare si dezvoltare pentru validarea si producerea vaccinului contra coronavirusului, in timp ce celelalte 11,7 milioane de euro vor fi utilizate pentru extinderea fabricii Castel Romano, din provincia Roma, unde va fi produs medicamentul.

Publicitate

Italia anunta investitii de aproximativ 98 de milioane de dolari pentru a-si dezvolta propriul vaccin impotriva COVID-19

Concesiunile acordate, in conformitate cu reglementarile privind ajutoarele de stat, se ridica la aproximativ 49 de milioane de euro, din care 41,2 milioane au fost livrate sub forma de transferuri nerambursabile si 7,8 milioane de imprumuturi, se arata in comunicat, potrivit Eluniverso

Compania Invitalia, detinuta integral de Ministerul Economiei din Italia si al carei CEO este Domenico Arcuri, manager al pandemiei din Italia, va prelua 30% din capitalul ReiThera dupa o majorare de capital.

ReiThera a incheiat faza I a studiului datorita unei subventii din regiunea Lazio si in colaborare cu Spitalul Roman Spallanzani, care a demonstrat siguranta si „imunogenitatea” vaccinului.

Directorul stiintific al spitalului a declarat deja pe 5 ianuarie ca acest posibil vaccin va fi o doza unica si ca „varful productiei de anticorpi la patru saptamani ramane constant”.

Capacitatea de productie preconizata atunci cand este complet operationala este de 100 de milioane de doze pe an.

Arcuri a recunoscut intr-o declaratie ca este „un acord important pentru reducerea dependentei intr-un sector care este foarte delicat pentru sanatatea” tuturor cetatenilor.

„Productia italiana de vaccinuri se va adauga la cele desfasurate in strainatate, consolidand capacitatea nationala de raspuns la pandemie si accelerand astfel iesirea din criza”, a adaugat el.

Pana in prezent, un total de 1.449.170 de persoane au primit prima doza de vaccin coronavirus si 161.652 au primit deja cele doua doze necesare in Italia.

Pe 24 ianuarie, prim-ministrul italian, Giuseppe Conte, care si-a dat demisia marti, a raportat pe retelele de socializare ca Guvernul sau va lua masuri legale impotriva companiei AstraZeneca pentru reducerea lotului de vaccinuri impotriva coronavirusului, asa cum a anuntat deja ca va face cu Pfizer si BioNTech din aceleasi motive.

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.