Israelul ramane inchis pana cel putin pe 20 februarie

Guvernul israelian a anuntat vineri ca Aeroportul Ben Gurion va ramane inchis pana cel putin pe 20 februarie, deoarece Israelul incearca sa impiedice introducerea de noi variante de coronavirus care au contribuit la ultima crestere neincetata a numarului de cazuri.

Principalul aeroport international din Israel a fost aproape complet inchis din 25 ianuarie, cu exceptia avioanelor de marfa si a avioanelor de urgenta.

Zborurile de plecare in acest timp au fost limitate la cei care calatoresc pentru tratament medical, munca esentiala, proceduri legale, inmormantarea unei rude, cetateni care nu pleaca din tara si cei care calatoresc dintr-o resedinta in alta. Celor care au nevoie sa calatoreasca pentru alte circumstante li sa permis sa isi depuna dosarul la un comitet interministerial pentru examinare, scrie Times of Israel.

In urmatoarele doua saptamani, toate cererile de intrare si iesire vor trebui sa primeasca aprobarea din partea grupului respectiv, care va fi condus de ministrul afacerilor de reglementare Tzachi Hanegbi.

Publicitate

Intrarea va fi acordata si rezidentilor israelieni in al treilea trimestru de sarcina. Ne-cetatenii, inclusiv candidatii la imigratie in asteptare si sportivii profesionisti, care necesita intrare pentru circumstante atenuante, pot face apel la comisia Hanegbi.

Articolul continuă după reclame

Cetatenii care au parasit tara inainte de 25 ianuarie si au ramas blocati in strainatate din cauza inchiderii aproape complete a cerului israelian vor fi, de asemenea, autorizati sa se intoarca in tara  duminica si vor fi transferati imediat la hotelurile de carantina la sosire. Vor ramane acolo timp de doua saptamani, sau zece zile, daca vor da rezultate negative de doua ori.

Guvernul si-a sporit masurile de precautie in ultimele saptamani pentru a preveni izbucnirea pe scara larga a variantelor britanice si sud-africane ale coronavirusului.

In ciuda programului de vaccinare foarte reusit al Israelului si al blocarii pe o luna, numarul de morti a depasit 5.000.

Israelul a fost printre natiunile care s-au aratat entuziaste in ceea ce priveste posibilitatea unui certificat care sa permita calatoriile fara carantina pentru persoanele vaccinate. Dar aparitia noilor variante ale coronavirusului in ultimele saptamani a dus la o schimbare mare in gandirea guvernului.

Principala preocupare a Ministerului Sanatatii este ca vaccinurile nu reusesc sa protejeze oamenii de imbolnavirea cu unele variante – o ingrijorare care nu a fost confirmata definitiv sau respinsa. De asemenea, nu se stie cu certitudine daca persoanele vaccinate pot transporta si transmite virusul, chiar daca nu se imbolnavesc.

„In prezent, cei care se intorc din strainatate si sunt vaccinati, nu sunt obligati sa se izoleze, dar este nevoie de o reexaminare”, a spus Sharon Alroy-Preis, sefa serviciilor de sanatate publica la Ministerul Sanatatii

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.