Cand se poate redeschide Marea Britanie?

Deblocarea lenta la momentul potrivit si administrarea vaccinului este cheia pentru a evita reaparitia coronavirusului, spun oamenii de stiinta din Marea Britanie.

Programul britanic de vaccinare anti Covid a trecut de o etapa importanta in aceasta saptamana, cu primele 10 milioane de doze administrate. Rata de  vaccinare este in medie de peste 400.000 pe zi, iar guvernul este pe cale sa-si indeplineasca obiectivul de a acorda primele doze celor 15 milioane de persoane cele mai vulnerabile pana la jumatatea lunii februarie.

Dar oamenii de stiinta spun ca administrarea vaccinului si deblocarea etapizata la momentul potrivit sunt cruciale pentru a evita o reaparitie devastatoare. Deci, sezon cu sezon, cum ar putea arata 2021?

Publicitate

Iarna

Sarcina urgenta in timpul iernii este de a vaccina cele 15 milioane de persoane din primele patru grupuri prioritare , elaborate de Comitetul mixt pentru vaccinare si imunizare (JCVI): rezidenti de ingrijire la domiciliu, cadrele medicale, persoanele din punct de vedere clinic extrem de vulnerabile si cei peste 70 de ani.

Marea Britanie a decis sa intarzie rapelul cu pana la trei luni, dar JCVI monitorizeaza saptamanal datele privind sanatatea publica din Anglia (PHE): daca exista semne si protectia scade, ar putea fi administrate mai devreme. Majoritatea deceselor, 88%, apar in aceste patru grupuri de top, astfel incat vaccinarea ar trebui sa reduca substantial decesele.

„Nu vom putea sa vedem efectul complet in ziua in care vaccinam ultima persoana din acel grup. Va deveni din ce in ce mai evident in saptamanile urmatoare ”, spune Mark Woolhouse, profesor de epidemiologie la Universitatea din Edinburgh.

Dar exista capcane la care trebuie sa fii atent, spune el. Pe fondul grabei de vaccinare, exista pericolul ca un numar substantial de persoane vulnerabile rateaza. Cand blocarea se ridica, virusul va fi inca in jur, punandu-i pe acei oameni in pericol de spitalizare si moarte. „Sunt foarte ingrijorat ca, in graba de a vaccina cat mai multi oameni si cat mai repede posibil, lasam alti oamenii in urma, iar oamenii care raman in urma vor avea tendinta de a proveni din grupuri etnice minoritare si din zone defavorizate si tind sa fie cel mai expusi riscului din aceasta boala ”, spune Woolhouse.

Cand se poate redeschide Marea Britanie?

„Trebuie sa fim cu adevarat ambitiosi, sa batem recorduri in ceea ce priveste acoperirea cu vaccin si sa nu continuam inainte sa terminam treaba”.

Problema apare atunci cand vaccinurile imperfecte indeplinesc o acoperire incompleta. Datele recente din Israel sugereaza ca o singura doza Pfizer / BioNTech ofera o protectie impresionanta de 90% dupa trei saptamani . Chiar daca absorbtia vaccinului este uimitor de mare, sa zicem 90%, si acest nivel de protectie este real si sustinut, aproximativ 19% vor ramane neprotejati in cele mai vulnerabile patru grupuri de top, aproape 3 milioane de persoane.

„Exista multi oameni vulnerabili care sunt relativ protejati acum, deoarece oamenii nu se intalnesc. Dar chiar daca ati protejat 80-90% dintre persoanele in varsta cu vaccinul, puteti pierde toate beneficiile daca relaxati complet restrictiile ”, spune Michael Tildesley

„Trebuie sa vaccinati cati mai multi oameni.” Acest lucru creeaza o protectie mai mare in comunitate si reduce ratele de transmisie.

Cat de bune sunt vaccinurile in prevenirea raspandirii virusului, nu este inca clar. Rezultatele preliminare din studiile Oxford / AstraZeneca sugereaza ca o doza a vaccinului taie transmiterea cu doua treimi , dar sunt necesare mai multe date din lumea reala. Daca vaccinurile scad transmisia, noile infectii ar trebui sa cada mai intai in casele de ingrijire si spitale. Dar pana cand vaccinurile nu ajung la persoanele mai tinere, impactul asupra cazurilor comunitare nu poate fi substantial.

Primavara

Daca iarna este despre vaccinare pentru a preveni decesele, primavara este in mare parte despre prevenirea internarilor in spital. In timp ce decesele Covid sunt concentrate in mod covarsitor la persoanele de peste 70 de ani, persoanele de varsta mijlocie ocupa mai multe paturi la unitatile de terapie intensiva.

In martie si aprilie, lansarea vaccinului va viza grupurile de cinci pana la noua din lista de prioritati JCVI – toti cei de peste 50 de ani si cei cu varste cuprinse intre 16 si 64 de ani cu probleme de sanatate. Este vorba de inca 17 milioane de oameni, care, adaugati la cei din primele patru grupuri prioritare, reprezinta 99% din decesele provocate de Covid.

„In prezent, exista un numar mare de oameni foarte bolnavi in spital care ar fi intrat in grupurile noastre prioritare de la cinci la noua”, spune Anthony Harnden, medic de familie, profesor de ingrijire primara la Oxford si vicepresedinte al JCVI. Fluctuatiile in aprovizionarea cu vaccinuri si necesitatea administrarii a doua vaccinuri fac dificila prezicerea momentului in care aceste grupuri vor fi acoperite, dar Cabinetul sugereaza ca  pana in mai .

Articolul continuă după reclame

Vaccinarea acestor grupuri va avea un efect mult mai mic asupra ratelor de deces, deoarece foarte putini dintre acestia mor din cauza acestei boli, dar ar trebui sa aiba un impact semnificativ asupra ratei de spitalizare, spune Woolhouse. Din nou, el subliniaza necesitatea unei acoperiri vaccinale ridicate pentru a evita ca multe persoane vulnerabile sa ramana neprotejate.

Cand se poate redeschide Marea Britanie?

Daca scolile se redeschid conform planificarii, oamenii de stiinta vor urmari cu atentie ratele de infectie. Intalnirea fata in fata care vine odata cu redeschiderea scolilor va impinge R pana la 0,5; intrebarea va fi daca suficient de multi oameni au primit primele doze pentru a reduce transmisia in comunitatii.

Cat de curand se poate redeschide restul societatii?

Matt Keeling, profesor la Universitatea din Warwick, se teme ca reducerea partiala a restrictiilor inainte de luna mai este o idee proasta. Harnden solicita, de asemenea, prudenta. „As indemna rabdare pana cel putin la primavara sau pana la ridicarea restrictiilor nationale”, spune el. „Vaccinarea nu va oferi o protectie completa impotriva bolilor si, dupa vaccinare, puteti transmite infectia altor persoane care ar putea fi vulnerabile. Cu cat virusul este transmis mai mult, cu atat virusul continua sa circule si este mai probabil sa ofere mutatii si sa fie cu un pas inaintea noastra.”

Cand vine redeschiderea, aceasta trebuie sa fie treptata, organizata si monitorizata, spune Tildesley. Calculele sugereaza ca vaccinurile singure nu pot controla raspandirea virusului, cel putin nu pe termen scurt. Numarul R al virusului in Marea Britanie in februarie anul trecut a fost de aproximativ 3. Noua varianta este cu aproximativ 50% mai transmisibila, deci poate conduce R peste 4.

Daca vaccinul reduce transmisia cu doua treimi, R poate scadea la aproximativ 1,5, ceea ce inseamna ca pot fi necesare masuri de protectie familiare, alaturi de testarea in masa.

Vara

In vara, programul de vaccinare va continua sa acopere celelalte 21 de milioane de adulti din populatia Marii Britanii, un efort care ar trebui sa obtina un impuls de la sosirea vaccinului Moderna , aprobat, dar care nu a fost inca furnizat.

„Chiar si atunci cand am vaccinat toti cei peste 50 de ani, asta va insemna in continuare ca peste jumatate din populatie va fi nevaccinata si o proportie foarte mare dintre acestia vor ramane susceptibili la infectii si boli”, spune Penny Ward, profesor in medicina farmaceutica la King’s College din Londra.

In timp ce vremea mai buna va ajuta, pericolul in vara este ca absorbtia vaccinului scade, deoarece persoanele de 20 si 30 de ani se simt mai putin expuse riscului de Covid. Dar acoperirea ridicata in aceste grupuri este esentiala pentru a continua sa impinga transmisia in jos, spune Tildesley.

„Aici guvernul poate ajuta intr-adevar cu mesaje foarte clare si as incepe acum. Ei trebuie sa arate foarte clar ca nu este vorba despre tine, ci despre protejarea tuturor celorlalti. Daca nu obtinem niveluri foarte ridicate de protectie in intreaga populatie, am putea fi blocati pentru o perioada foarte lunga de timp.”

„Speranta mea este ca putem ajunge la, sa zicem, la 40 de milioane de doze pana la inceputul verii si sa vedem dovezi puternice care sa reduca decesele si internarile. Speram ca, pe masura ce trecem in mai si iunie, ar trebui sa fim intr-o pozitie de relaxare semnificativa ”.

Obtinerea unei acoperiri ridicate la persoanele mai tinere va insemna din nou depunerea unor eforturi extraordinare pentru a ajunge la cei care evita vaccinul. Prof. Kamlesh Khunti, de la Universitatea din Leicester, care face parte din grupul consultativ guvernamental Sage, spune ca dincolo de necesitatea de a-i proteja pe altii, vaccinul ar trebui sa reduca Covidul lung , care afecteaza toate grupele de varsta. „Aproximativ 10% dintre cei infectati pot ajunge la Covid lung”, spune el. „Vor fi mai multi oameni cu Covid decat oamenii care au fost spitalizati si au murit la un loc.”

Toamna

Toamna va fi timpul sa ne pregatim pentru iarna care vine. Lansarea vaccinului in Marea Britanie si la nivel global va fi pus presiune asupra virusului pentru a evolua in continuare si vor circula variante mai transmisibile, care pot fi mai putin susceptibile la vaccinuri. La sfarsitul acestui an, se asteapta ca producatorii sa scoata vaccinuri actualizate adaptate pentru cele mai dominante variante.

De aici inainte, vaccinarea impotriva coronavirusului poate deveni la fel de obisnuita ca vaccinurile impotriva gripei, vaccinarea anuala prevenind multe decese, dar in niciun caz toate. „Este posibil sa avem o imunizare anuala pentru coronavirus care este adaptata la tulpinile predominant circulante la momentul respectiv si care se poate intampla inca din aceasta toamna”, spune Harnden.

„Daca politica este de a incerca sa atinga pragul de imunitate al turmei, va fi cu siguranta extrem de dificil sa faci asta fara a vaccina copiii mai mari”, spune Woolhouse. El adauga ca alte masuri vor fi cruciale intre timp. „Testarea in masa ne-ar putea ajuta enorm de acum pana in septembrie”.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.