Iata noile imperii financiare: Ce sunt „activele invizibile”

2020 a fost un an „accelerator” al diverselor dinamici sociale, economice si financiare. Pandemia a „de-globalizat“ conexiuni lungi internationale, fluxul de turisti si mai presus de toate lanturile valorice si comertului mondial, dar a atras un impuls suplimentar spre digitalizarea sistemelor economice , vamuirea muncii inteligente si centralizarea puterii economice in contextul marilor giganti tehnologici.

Este logic ca aceste schimbari sa aiba consecinte in cascada asupra ordinii economice internationale si asupra tendintei burselor de valori din intreaga lume, chiar daca in toata lumea cazurile zilnice de coronavirus s-au numarat in sute de mii, iar numarul mortilor a crescut fara mila peste un million si au doborat record dupa record, in special in centrul Statelor Unite in definirea proceselor tehnologice globale.

Facebook, Google, Netflix si Zoom, vechii si noii giganti digitali prezida piata.

Nasdaq si S & P500 au atins varfuri care nu erau cunoscute de la „bula IT” de la sfarsitul secolului al XX-lea, Apple a atins cele 2 trilioane de dolari listate, Tesla si- a marit valoarea de piata bursiera de aproximativ opt ori pana la 578 miliarde dolari, in timp ce intre Facebook, Google, Netflix si Zoom, vechii si noii giganti digitali prezida cu tenacitate piata.

Publicitate

Virusul accelerator, nici in acest caz, nu a creat noi echilibre, dar a dat impuls proceselor deja existente. Si acest lucru se reflecta in acele rapoarte fundamentale paralele cu capitalizarea bursiera, care sunt bilanturile corporative ale gigantilor economiei SUA, in cadrul carora 2021 va marca o expansiune ulterioara a digitalului in detrimentul materialului. Standardele internationale de contabilitate (IAS) urmaresc deocamdata mai degraba decat guverneaza.

Algoritmii, brevetele, datele, software-ul sunt de ceva vreme centrul decisiv al concurentei si chiar daca ne uitam la modul in care companiile mari isi inregistreaza activele in bilant, exista o diferenta din ce in ce mai clara intre valoarea de piata a companiilor si valoarea activelor corporale.

Noile imperii financiare

Dupa cum subliniaza Il Sole 24 Ore, „hi-tech reprezinta o treime din valoarea totala a Corporate America, dar 40% din valoarea totala a activelor lor corporale. In special, aproximativ 10.000 de companii cotate la bursa din intreaga lume au avut o capitalizare de piata de peste 200 milioane USD si venituri de cel putin 100 milioane USD anul trecut. Impreuna, au totalizat 40 de miliarde de venituri si 74 de miliarde de dolari cifra de afaceri.

Doar 30% erau reprezentate de active corporale in bilanturile lor ”, restul constand din capital necorporal care este deja si este destinat sa devina din ce in ce mai mult centrul decisiv pentru crearea avantajului competitiv si a profiturilor.

Facebook si Google au construit imperii pe imbunatatirea algoritmilor; Amazon domina cu cloud, impreuna cu Microsoft, care va avea cu siguranta omologi materiale cu centrele de date mari pe care managementul sau le impune, dar creeaza valoare tocmai in „noul” digital. In sectoarele de frontiera, de la energie regenerabila la masini electrice, principala valoare adaugata in lanturile de aprovizionare se gaseste in componenta software. De exemplu, Elon Musk prezice ca 25% din profitul Tesla pana in 2025 nu va proveni din masini ca atare, ci din algoritmi interni de conducere autonoma.

Costul pentru brevete, drepturi de proprietate, produse interne de cercetare si dezvoltare si active similare este absolut incert. Expertii sportivi isi vor aminti problema castigurilor de capital fictive create de principalele cluburi de fotbal in timpul „pietei transferurilor”: jucatori care, in momentul vanzarii catre un alt club printr-un schimb, au vazut pretul etichetei lor umflandu-se dincolo de valoarea sa reala. Intr-un sens, se intampla ceva similar pentru activele necorporale ale companiilor digitale: aceste active nu sunt contabilizate „pana cand valoarea lor reala nu este stabilita intr-o tranzactie: in consecinta, multe active necorporale de mare valoare nu apar niciodata in rapoartele financiare .

Marcile comerciale, algoritmii, brevetele inregistrate in SUA au fost considerate productie nationala.

Confirmarea se afla intr-un studiu realizat de compania de analiza Brand Finance: la sfarsitul anului 2019, 34% din activele totale ale companiilor listate pe Wall Street erau constituite din valoare nedivulgata „. Marcile comerciale, algoritmii, brevetele inregistrate in SUA au fost considerate productie nationala.

In anul pandemiei, economia imateriala a decolat dincolo de orice frontiera imaginabila anterior. Acest lucru creeaza problema posibilelor concentratii de putere economica intr-un numar mic de maini, dar si probleme importante de natura ocuparii fortei de munca, fiscale si de distributie. Cum se calculeaza posibilitatea impozitarii si a capitalului propriu asupra activelor a caror contabilitate scapa de vartejurile jocului bursier?

Cum sa recompensam companiile care se potrivesc cu o crestere a oportunitatilor de angajare si a salariilor reale cu o crestere a valorilor bursiere? Cum sa impiedice directorii, managerii si investitorii sa scape de impozite care castiga din extinderea actiunilor, indiferent de performanta reala a companiei? Acestea sunt probleme cheie pe care administratia Trump va ramane neplatita. Joe Biden va trebui sa faca fata , pentru a rearanja si a garanta suprematia actiunii politice asupra unui sistem economic hipertrofic si potential nereglementat.

Publicitate

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.