Gerul loveste Romania. Meteorologii anunta si -17 grade. Prognoza meteo pentru urmatoarele saptamani

ANM a emis prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani, intervalul 10 – 23 ianuarie 2022. Incepand de marti, vremea va incepe sa se raceasca intens in toata tara, iar probabilitatea de precipitatii – ploaie, lapovita, dar si ninsoare – va fi ridicata pe parcursul urmatoarelor doua saptamani, in majoritatea zonelor tarii, spun meteorologii. In depresiuni sunt asteptate minime de pana la -17 grade.

„Ne asteptam la o vreme in racire de la o zi la alta. Daca maine maximele la nivelul intregii tari se vor situa de la -2 pana la 7 grade Celsius, de marti procesul de racire va deveni mai intens. Vorbim de temperaturi in scadere, cu minime care care in depresiuni sa se situeze la -12 -13 si -3 in restul tarii, in zona litoralului. Vor fi temperaturi negative in toata tara”, a declarat sefa ANM, Elena Mateescu, la Digi24.

„E posibil ca miercuri si joi, pe parcursul noptilor si diminetilor sa consemnam cele mai scazute valori ale temperaturilor minime de pana in prezent din luna ianuarie, care in zonele depresionare e posibil sa scada la -15, -17 grade”, a adaugat Mateescu.

Publicitate

Cum va fi vremea in urmatoarele doua saptamani
Administratia Nationala de Meteorologie a publicat luni prognoza meteo pentru perioada 10 – 23 ianuarie:

BANAT

Vremea va intra intr-un proces de racire in prima jumatate a saptamanii, astfel ca, de la o medie a temperaturilor maxime de 2…4 grade in prima zi a intervalului de prognoza, se va ajunge la valori negative, de -2…0 grade in 12 si 13 ianuarie, cand si minimele la nivelul regiunii vor scadea la -9…-7 grade. Dupa acest interval sunt estimate temperaturi ce se vor situa in jurul mediilor multianuale, respectiv, o medie a temperaturilor maxime de 3…4 grade si minime, in general de -5…-2 grade. Temporar vor fi precipitatii in primele zile ale intervalului cand izolat se pot acumula si cantitati de apa mai insemnate. Probabilitatea pentru precipitatii va fi relativ ridicata si dupa 17 ianuarie.

CRISANA

In primele doua zile ale intervalului, media temperaturilor maxime va fi de 1…3 grade, iar a valorilor minime se va situa in jurul a -3 grade. Ulterior, in zilele de 12 si 13 ianuarie vremea va deveni rece, geroasa pe timpul noptilor, cu maxime termice negative, de -2 grade si minime local sub -8…-10 grade. Dupa aceste zile se va reveni la un regim termic, in general apropiat de normal, respectiv, o medie regionala a maximelor de 1-3 grade si minime, in medie de -5…-2 grade. Pe parcursul primei saptamani de prognoza, doar pe arii restranse vor mai fi precipitatii slabe, iar pentru a doua saptamana, mai ales dupa 17 ianuarie, probabilitatea de aparitie a acestora va fi in crestere.

TRANSILVANIA

Vremea se va raci treptat in primele zile ale intervalului, astfel ca, de la o medie regionala a temperaturilor maxime de 4 grade in prima zi, se va ajunge la -3…-2 grade in 12 si 13 ianuarie, cand si noptile vor fi geroase, cu minime local sub -12…-10 grade. Pentru perioada 14 – 23 ianuarie sunt estimate valori termice apropiate de media multianuala, media maximelor urmand sa inregistreze valori de 0…2 grade si minime, cuprinse in general, intre -8 si -3 grade. Pe parcursul primei saptamani de prognoza, doar pe arii restranse vor mai fi precipitatii slabe. Pentru a doua saptamana, mai ales dupa 17 ianuarie, probabilitatea de aparitie a acestora va fi mai ridicata.

MARAMURES

In prima zi a intervalului se vor inregistra valori termice apropiate de normalul climatologic al perioadei, respectiv la nivelul regiunii, maxime de 3 grade si minime de -6…-5 grade. Ulterior vremea va deveni rece, geroasa in timpul noptilor si diminetilor, indeosebi in 12 si 13 ianuarie, cand se va ajunge la valori diurne negative, la o medie de -3…-2 grade si minime de -12…-10 grade. Dupa acest interval sunt estimate temperaturi ce se vor situa in jurul mediilor multianuale caracteristice lunii ianuarie, respectiv, o medie a temperaturilor maxime de 0…1 grad si minime, in general de -6…-2 grade. Dupa 13 ianuarie temporar vor fi precipitatii, probabilitatea fiind mai ridicata in 14 ianuarie si dupa 17 ianuarie.

Articolul continuă după reclame

MOLDOVA

Vremea va intra intr-un proces de racire ce se va generaliza la nivelul intregii regiuni, astfel in 11 si 12 ianuarie, media maximelor va ajunge la -4…-2 grade, iar in noaptea de miercuri spre joi (12/13 ianuarie) vor fi minime local sub -10 grade. In 13 si 14 ianuarie, temperatura aerului va marca o crestere semnificativa, pana la medii ale maximelor de 3…6 grade si ale minimelor in jurul a 0 grade, valori ce vor caracteriza o vreme mai calda pentru aceasta data. Pentru restul intervalului sunt estimate temperaturi maxime, in medie de 3…4 grade si minime de -4…-3 grade, o noua racire fiind posibila dupa 22 ianuarie. Pe parcursul celor doua saptamani, precipitatiile vor fi in general slabe cantitativ, iar probabilitatea de aparitie a acestora va fi mai mare 10, 11 si 14 ianuarie si spre sfarsitul intervalului.

DOBROGEA

Vremea va deveni rece in perioada 11 – 13 ianuarie, cand la nivelul regiunii vor fi temperaturi maxime de -2…0 grade, iar cele mai scazute minime vor fi in noaptea de miercuri spre joi (12/13 ianuarie), la o medie de -7 grade. Dupa 14 ianuarie se va incalzi, iar pana la finalul intervalului, media temperaturilor maxime va oscila intre 4 si 7 grade, iar minimele se vor situa, in general, intre -3 si 1 grade. Pe parcursul celor doua saptamani, precipitatiile vor fi in general slabe cantitativ, iar probabilitatea de aparitie a acestora va fi mai mare 10 si 11 ianuarie si spre sfarsitul intervalului.

MUNTENIA

Vremea va intra intr-un proces de racire ce se va generaliza in toata regiunea in zilele de 11, 12 si 13 ianuarie, cand media temperaturilor maxime va fi de 0…2 grade, iar cele mai scazute minime se vor inregistra in noaptea de miercuri spre joi (12/13 ianuarie), la valori, local sub -10…-8 grade indeosebi in zona subcarpatica. Pentru perioada 14 – 23 ianuarie sunt estimate temperaturi maxime, in medie de 5…7 grade si minime de -4…-2 grade, valori mai scazute fiind posibile dupa 22 ianuarie. Pe parcursul celor doua saptamani, precipitatiile vor fi in general slabe cantitativ, iar probabilitatea de aparitie a acestora va fi mai mare 10 si 11 ianuarie si spre sfarsitul intervalului.

OLTENIA

Vremea se va raci semnificativ si la nivelul acestei regiuni, astfel ca, in zilele de 11, 12 si 13 ianuarie, media temperaturilor maxime va fi de 0…2 grade, iar cele mai scazute minime se vor inregistra in noaptea de miercuri spre joi (12/13 ianuarie), la valori, local sub -10…-8 grade indeosebi in zona subcarpatica. Pentru perioada 14 – 23 ianuarie sunt estimate temperaturi maxime, in medie de 5…7 grade si minime de -4…-2 grade, valori mai scazute fiind posibile dupa 22 ianuarie. In 10 si 11 ianuarie temporar se vor semnala precipitatii, iar izolat cantitatile de apa vor fi insemnate. Precipitatiile vor fi in general slabe cantitativ, iar probabilitatea de aparitie a acestora va fi in crestere dupa 17 ianuarie.

LA MUNTE

La inceputul primei saptamani, vremea va fi intr-un proces de racire, astfel ca, de la o medie a temperaturilor maxime de -2…0 grade in prima zi, se va ajunge la -8 grade in 12 ianuarie. Ulterior temperatura va creste usor, iar pana spre 23 ianuarie, media maximelor se va situa intre -5…-2 grade. Evolutia va fi asemanatoare si pentru temperaturile minime, ce vor prezenta o medie de -6 grade in primele doua nopti, apoi se va inregistra o scadere semnificativa in 12 si 13 ianuarie, la valori de -15…-12 grade, iar pentru restul intervalului sunt estimate temperaturi, in general de -10…-8 grade. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata in 10 si 11 ianuarie si dupa 14 ianuarie.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.