ANM avertizeaza! Vine gerul! Romania, sub cod galben de ninsori si viscol.

ANM avertizeaza ca temperaturile vor cobora pana la -16 grade Celsius, pe timpul noptii. Aproximativ jumatate din tara se afla sub cod galben de ninsoare si viscol. Zapada a acoperit foarte multe judete, iar in unele locuri, stratul de zapada a depasit un metru.

Meteorologul Alina Serban a spus la Antena 3, cum va fi vremea in urmatoarele zile.

„Sistemul acesta care a determinat precipitatii predominant sub forma de ninsoare si, in consecinta depunerea unui strat de zapada in vestul si nord-vestul teritoriului, pe parcursul zilei de astazi este in diminuare si in restrangere ca arie, astfel incat vom mai regasi ninsori in centrul tarii, in Transilvania si in zonele montane. In partea de sud-vest, in sudul teritororiului, precipitatiile vor fi predominant sub forma de ploaie. Acestea de altfel, in restrangere pe parcursul zilei si in extindere spre seara si in noaptea care urmeaza. Ceata va persista pana la jumatatea zilei in judetele din sudul si sud-estul teritoriului, acolo unde avem multe zone cu vizibilitate mult redusa.

Cum va fi vremea incepand de saptamana viitoare

Intr-adevar, saptamana care urmeaza va fi sub influenta unei mase de aer foarte rece ce va determina o scadere treptata a valorilor termice, astfel incat aceasta se va resimti cel mai bine pe la mijlocul saptamanii, miercuri, joi, cand temperaturile minime vor caracteriza o vreme geroasa, respectiv valori de -10 si sub -10 grade, in mod deosebit in jumatatea de nord a teritoriului, dar si maximele vor fi destul de coborate.Vorbim de temperaturi usor negative, in aproape toata tara, pe timpul zilei. Precipitatiile vor fi destul de putine saptamana care urmeaza, in mod deosebit prin vestul, sud-vestul, sudul tarii, si amestecate. Pe masura ce masa de aer rece avanseaza, se vor transforma, evident, in lapovita si ninsoare, dar din ce in ce mai putine.

Luni si marti vantul se va intensifica in regiunile sud-estice, in Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei si va prezenta intensificari, astfel incat, pe masura ce temperaturile scad si vantul se va intensifica, acestea resimtite vor fi cu mult mai jos decat cele real inregistrate”, a spus Alina Serban la Antena 3.