Este stirea momentului in Romania! Valeriu Gheorghita a facut anuntul

Valeriu Gheorghita, presedintele Comitetului National de Coordonare a anuntat ca vaccinarea impotriva Covid-19 a copiilor cu varsta cuprinsa intre 5 si 11 ani va incepe pe 26 ianuarie.

Primele doze de vaccin pediatric vor ajunge in Romania pe 24, respectiv 25 ianuarie. Pentru 2022 sunt contractate 55.000 de doze, care ajung pentru 25.000 de copii.
Vor avea prioritate copiii cu afectiuni, cei care au nevoie si au risc sa faca forme severe, a mai spus Valeriu Gheorghita.

Parintii isi pot programa incepand de astazi copiii in platforma de vaccinare. „Prezentarea se poate face si fara programare, recomandarea este sa se faca programare”, a declarat medicul.

Copii se mai pot vaccina si in cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru.

Dozele care vor ajunge in tara pe 24 si 25 ianuarie vor ajunge in centrele regionale de depozitare din Brasov, Cluj si Constanta, astfel ca vaccinarea copiiilor va incepe in 219 centre.

Sunt obligatorii acordarea consimtamantului informat de catre parinti sau de catre reprezentantul legal al minorului si efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile si pe platforma nationala de vaccinare

Copiii vor fi vaccinati cu o doza mai mica de ser

Potrivit platformei RoVaccinare, la copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 11 ani doza de Comirnaty (Pfizer) este mai mica decat cea utilizata la persoanele cu varsta de peste 12 ani (10 micrograme comparativ cu 30 micrograme), insa ca si in cazul celorlalte grupe de varsta vaccinul se administreaza sub forma de doua doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile.

Daca se initiaza vaccinarea la copiii care implinesc 12 ani intre administrarea celor doua doze, acestia continua schema de vaccinare cu doza pediatrica de 10 micrograme.

“Riscul de miocardita la copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 11 ani este extrem de scazut, fiind mult sub cel observat pentru categoria 12 – 17 ani. Doar 12 cazuri de miocardita au fost inregistrate la 8,7 milioane de doze administrate in SUA la aceasta categorie de varsta. La baieti, dupa doza 1 nu a fost inregistrat niciun caz, iar dupa doza 2 au fost inregistrate 4,3 cazuri la un milion de doze administrate, rata bazala de miocardita in populatia nevaccinata fiind de 0,2 – 1,9 cazuri la un milion de persoane in interval de sapte zile”, arata aceeasi sursa.