Doliu national! A murit Mircea Snegur

Doliu national! Primul presedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a decedat la varsta de 83 de ani. Fostul sef de stat s-a stins din viata in seara zilei de miercuri, la ora 23:30. Anuntul a fost facut de catre fostul ministru al Economiei Constantin Tampiza.

„La 13 septembrie, la ora 23-30 Presedintele Republicii Moldova Mircea Snegur a cedat in lupta cu boala incurabila. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca langa cei drepti”, a scris Tampiza pe reteaua de socializare.

In urma cu putin timp, Maia Sandu, actualul presedinte al Republicii Moldova, a postat, pe pagina sa de Facebook, un mesaj in semn de regret pentru fostul politician.

Publicitate

„Am aflat cu profunda tristete ca in aceasta noapte a decedat Mircea Snegur, primul Presedinte al Republicii Moldova. Domnul Snegur a trait in vremuri istorice si a avut un rol esential in promovarea independentei, libertatii si suveranitatii Republicii Moldova. Mircea Snegur va ramane in memoria noastra ca Omul care a stat la leaganul Independentei Republicii Moldova.”, a scris, pe Facebook, Maia Sandu, actualul presedinte al Republicii Moldova.

Mircea Snegur a fost presedinte in perioada anilor 1990-1996 si este unul dintre liderii miscarii de eliberare si renastere nationala. Acesta a fost principalul sustinator al proiectului de lege care prevedea conferirea limbii romane a statutului de limba oficiala si revenirea la drapelul tricolor.

Mircea Snegur a sustinut proclamarea suveranitatii, obtinerea independentei Republicii Moldova si a contribuit la recunoasterea tanarului stat de catre Occident.

Articolul continuă după reclame

Mircea Snegur s-a nascut in 1940 in satul Trifanesti din Soroca. In anul 1956 a absolvit scoala medie din satul Frumusica, raionul Floresti. Studiile superioare le-a facut la Institutul Agricol din Chisinau, pe care l-a absolvit in 1961.

A facut post universitare si academice la catedra de fitotehnie a aceluiasi institut (1972). De specialitate este agronom-savant, are titlul stiintific de doctor in stiinte agricole.

In anii 1961-1968 a lucrat in calitate de agronom si presedinte de colhoz in satul Lunga, raionul Floresti, ulterior a detinut functiile de: director al Statiei Experimentale pentru Culturile de Camp (1968-1973), sef al Directiei principale stiinta agricola a Ministerului Agriculturii (1973-1978), director general al Asociatiei Stiintifice de Productie “Selectia” si director al Institutului de Cercetari Stiintifice in Domeniul Culturilor de Camp din orasul Balti (1978-1981).

Zi de doliu national pe 16 septembrie

Maia Sandu a anuntat ca a cerut administratiei prezidentiale declararea zilei de doliu national pe 16 septembrie. Totodata, se vor organiza si funeralii cu onoruri de stat in semn de recunostinta pentru acesta.

„<Traiasca Moldova independenta!> – cu aceste cuvinte si-a incheiat adresarea domnul Mircea Snegur pe 27 august 1991. Aceasta urare a unit moldovenii in anii de Renastere nationala si ne va ghida si pe noi in construirea unui viitor demn pentru copiii nostri si Republica Moldova.”, mai spune actualul presedinte al Republicii Moldova.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.