Cum readuci la viata o orhidee ofilita! Sfaturi de la specialisti, iti vor prinde bine

Orhideele sunt unele dintre cele mai vandute flori de ghiveci din tara noastra, si nu numai.

Fie ca ati cumparat-o sau ati primit-o cadou trebuie sa stiti ca orhideea nu este o planta foarte pretentioasa dar are reguli stricte de ingrijire care trebuie respectate cu sfintenie.

De multe ori, din dorinta de a ingriji cat mai bine aceste plante, iubitorii de flori adeseori le uda excesiv, le muta din ghiveci prea des sau le aplica prea multe tratamente, ceea ce poate duce la pierderea plantei. Daca floarea dumneavoastra a ajuns insa in acest stadiu trebuie sa stiti ca exista cateva metode prin care o puteti readuce la ”viata”.

Publicitate

Prima cauza care afecteaza orhideea este udatul excesiv.

Este extrem de periculos sa udam prea mult substratul de orhidee fiindca punem in pericol sanatatea frumoasei plante. Cand turnam prea multa apa, aceasta impiedica oxigenul sa patrunda in radacini. In plus, atunci cand expunem radacinile la apa in exces vor putrezi si nu vor mai putea sa absoarba nici substantele nutritive si nici macar apa.

Orhideea ne arata cand este prea udata iar primele semne vizibile sunt frunzele care se dezvolta din ce in ce mai greu si care in cele din urma se ingalbenesc. Partea buna este ca daca ati facut aceasta greseala exista sanse sa salvati orhideea insa doar daca aceasta mai are macar cateva radacini neputrezite.

Articolul continuă după reclame

Pasii de urmat pentru revitalizarea unei orhidee care a fost udata in exces:

1. Puneti usor ghiveciul cu orhideea pe-o parte si scoateti radacinile din vas, iar apoi curatati-le de compost.

2. Dezinfectati in alcool lamele unui foarfece de taiat via. Analizati radacinile si taiati-le pe acelea care au putrezit.

3. Scurgeti apa de pe farfurioara pe care a stat ghiveciul si apoi spalati ambele recipiente. Aveti grija ca acestea sa fie sterse si uscate pentru pasul urmator.

4. Intr-un recipient (eventual o sita), amestecati pamantul special pentru orhidee cu apa de la robinet. Totodata aveti grija ca apa in exces sa se scurga din recipient.

5. Umpleti primii 3 cm de la fundul ghiveciului cu pamant umed si apoi puneti planta in ghiveci. Ulterior adaugati compost peste radacini.

6. Puneti orhideea la locul ei obisnuit. De acum inainte udati planta doar cand pamantul din primele straturi (3-6 cm) este uscat. De asemenea, inlaturati apa in exces care se scurge in farfuria de sub ghiveci.

De acum inainte, udati corect orhideea de 2 ori pe saptamana, abundent, lasati-o circa o ora sa isi absoarba apa necesara, apoi indepartati apa din farfurioara sau din masca.

Cea de-a doua situatie, in care radacinile sunt deja putrezite are de asemenea salvare.

Trebuie doar sa le taiati complet si sa inmuiati planta in carbune activat maruntit. Dupa aceea, orhideea se pune deasupra pamantului din ghiveci pentru ca taierura sa se cicatrizeze. Atentie! Planta nu trebuie udata!

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.