Cum iti dai seama ca ai pietre la rinichi. Primele simptome

Pietrele la rinichi (numite si calculi renali, nefrolitiaza sau urolitiaza) sunt depozite dure din minerale si saruri care se formeaza in interiorul rinichilor.

Dieta, excesul de greutate corporala, unele afectiuni medicale si anumite suplimente si medicamente sunt printre numeroasele cauze ale pietrelor la rinichi. Pietrele la rinichi pot afecta orice parte a tractului urinar – de la rinichi la vezica urinara. Adesea, pietrele se formeaza atunci cand urina devine concentrata, permitand mineralelor sa cristalizeze si sa se lipeasca.

Eliminarea pietrelor de la rinichi poate fi destul de dureroasa, dar nu provoaca de obicei daune permanente daca sunt recunoscute in timp util. In functie de situatia dvs., este posibil sa nu aveti nevoie decat de medicamente pentru durere si de baut multe lichide pentru a eliminao piatra la rinichi. In alte cazuri – de exemplu, daca pietrele se depun in tractul urinar, sunt asociate cu o infectie urinara sau provoaca complicatii – poate fi necesara o interventie chirurgicala.

Medicul dumneavoastra va poate recomanda un tratament preventiv pentru a reduce riscul aparitiei pietrelor la rinichi.

Simptome

De regula, o piatra la rinichi nu va provoca simptome pana cand nu se deplaseaza in rinichi sau nu trece in uretere – tuburile care leaga rinichii si vezica urinara. Daca se depune in uretere, poate bloca fluxul de urina. In acel moment, este posibil sa prezentati aceste semne si simptome:

Durere severa, ascutita in lateral si in spate, sub coaste

Durere care radiaza la nivelul abdomenului inferior si inghinala

Durerea care apare in valuri si fluctueaza in intensitate

Durere sau senzatie de arsura in timpul urinarii

Alte semne si simptome pot include:

Urina roz, rosie sau maro

Urina tulbure sau urat mirositoare

O nevoie persistenta de a urina, urinand mai des decat de obicei sau urinand in cantitati mici

Greata si varsaturi

Febra si frisoane daca exista o infectie

Durerea cauzata de o piatra la rinichi se poate schimba – de exemplu, trecand la o locatie diferita sau crescand in intensitate – pe masura ce piatra se deplaseaza prin tractul urinar.

Cand sa mergi la medic

Cautati imediat asistenta medicala daca aveti:

Durerea atat de severa incat nu puteti sta linistit

Durere insotita de greata si varsaturi

Durere insotita de febra si frisoane

Sange in urina

Dificultati de urinare