Cum afecteaza depresia viata de cuplu

A fi deprimat si intr-o relatie cu cineva, se poate simti ca o inchisoare inabusitoare. Esti nenorocit, poate suparat si complet nemotivat sa faci orice sau sa te conectezi cu oricine. Persoana pe care o iubesti cel mai mult in lume te priveste cu tristete, cu ingrijorare. Este posibil sa aiba lacrimi in ochi, in timp ce te roaga in tacere (sau cu voce tare!) sa te intorci catre ea.

Cum afecteaza depresia viata de cuplu

Nu exista nicio modalitate de a te explica. Iti iubesti partenerul, da, dar o simpla iesire din casa ar putea parea o idee infernala. Conversatiile sunt sub presiune si dureroase. Vei face orice pentru a evita acea tacere incomoda, poate vei evita sa te culci in acelasi timp. O alta deconectare.

Este ca si cum ai fi devenit un esec mai mare si te-ai scufundat intr-o gaura mai adanca. Pe deasupra, tot ce simti, vezi si auzi este dezamagirea, ingrijorarea, furia sau resentimentul partenerului.
Depresia erodeaza intimitatea emotionala si sexuala si acopera o relatie cu pesimism si resentimente, furie si izolare. Chiar si cel mai insorit si mai capabil partener poate fi tras catre depresie. De exemplu, s-ar putea sa fiti coplesiti de treburile casnice suplimentare, potrivit carora partenerul dvs. este prea letargic pentru a le termina, resentimentos, deoarece sotul/sotia dvs. nu va iesi din starea letargica in care se afla sau va simti ca sunteti cumva de vina pentru boala partenerului.

Depresia nu este o alegere. Este o boala fizica la fel de grava si schimbatoare de viata ca diabetul, bolile de inima sau artrita. Un partener deprimat nu poate pur si simplu „sa continue cu viata”. Motivul: depresia este marcata de schimbari dramatice in chimia creierului care modifica starea de spirit, gandurile, somnul, apetitul si nivelurile de energie.

Nu exista absolut nimic in neregula cu depresia, dar cineva care se lupta se va simti deseori ca un esec, asa ca nu va vorbi despre asta.

Depresia afecteaza, de asemenea, oamenii in mod diferit pentru diferite perioade de timp. Incearca sa intelegi ce simte si gandeste sotia ta in timp ce este deprimata. Acest lucru va fi terapeutic pentru ea, dar va va ajuta si sa intelegeti cum sa o ajutati in viitor.

Cum afecteaza depresia viata de cuplu

Falsificarea fericirii ajuta de obicei pe cineva sa se simta fericit, dar de multe ori nu functioneaza pentru persoanele cu depresie. Poate ca partenerul tau se preface sa incerce sa fie un parinte, o sotie, un sot sau un prieten mai bun, dar in cele din urma se va destrama complet.

Stresul judecatii lumii poate fi ridicat atunci cand ii permiti sa fie sincer cu tine. Foloseste aceste momente de onestitate si deschidere pentru a o tine aproape si a-i reaminti ca il iubesti.

Pentru a nu-ti distruge relatia cu partenerul, sau casnicia, trebuie sa ii oferi ceva mai mult. Trebuie sa renunti la notiunea de a o proteja de durerea ta. Nu exista nicio modalitate de a face acest lucru si de a va pastra relatia intacta.

Daca nu comunici, ea nu are de unde sa stie asta si va presupune ca problema este ea/el. Daca banuiesti sau stii ca o parte din tristetea ta provine din nemultumirea relatiei tale, va trebui sa spui ceva la un moment dat. Pana atunci, puteti spune ceva de genul „Sunt un pic confuz, dar cand incep sa inteleg mai bine ce simt, vom vorbi”.

Sotul / sotia dvs. are nevoie de dragostea, sprijinul si ingrijorarea dumneavoastra, dar aceste calitati importante nu pot inversa depresia. Asa cum nu v-ati baza pe dragoste numai pentru a vindeca o afectiune nu va asteptati ca sentimentele sau atentia dumneavoastra sa poata altera chimia creierului neincetat. Foloseste-ti dragostea pentru a obtine ajutor si pentru a-ti reaminti partenerului tau valoarea lui intrinseca in acest moment dificil.

Depresia dvs. va face dificil sa stiti de ce aveti nevoie si este si mai greu sa exprimati aceste nevoi. Poate ca va trebui sa va amortiti o vreme. Poate fi necesar sa va deconectati de la internet, jocuri video, televizor sau sport. Este bine si de inteles. Cu toate acestea, trebuie sa-ti incluzi partenerul in asta. Daca nu o faci, partenerul se simte respins, abandonat.

La fel ca orice alta boala, depresia este o forta externa – un vizitator nedorit care face ravagii in ceea ce priveste sanatatea partenerului, casatoria si viata de acasa. Vazand-o astfel, va puteti permite amandoi sa vorbiti despre efectele sale fara vinovatie sau rusine.