Iti santajezi emotional copiii? Cum ii afecteaza si cum reusesti sa te opresti!

Parintii, de multe ori fara sa stie, isi santajeaza copiii pentru a obtine ceea ce vor. Copiii vor fi neascultatori si cred ca santajul este singurul mod de a-i determina sa asculte. Folosesc manipularea pentru a obtine ceea ce doresc. S-ar putea sa fie ceva mic, cum ar fi fortarea lor sa se culce sau o problema importanta. Auzi des parintii spunandu-le copiilor ca, daca nu dau rezultate bune la examene, ii vor lua jucariile etc. Acest lucru ar putea parea extrem de nesemnificativ, dar aceasta nu este altceva decat o manipulare meschina.

Uneori ii auzi cerand bani si daca copiii refuza sa-i dea, folosesc vinovatia pentru a-si convinge copiii. Facand astfel de amenintari, ele insufla o teama in inimile copiilor lor; deoarece niciun copil nu vrea sa-si piarda jucariile sau sa-si vada parintii suferind chiar daca sunt mari.

Santajul emotional , o strategie pe care multi parinti o folosesc atunci cand isi cresc copiii.

Santajul emotional este, din pacate, o strategie pe care multi parinti o folosesc atunci cand isi cresc copiii. Folosesc vinovatia, frica, intimidarea, amenintarile si adesea rabdarea si afectiunea, toate pentru a-si determina copiii sa faca ceea ce vor. Adevarul este ca multi parinti nu sunt constienti de consecintele pe care aceasta le poate avea asupra copiilor lor. Nu isi dau seama cum metodele lor dubioase pot afecta relatia pe care o au cu ei.

Publicitate

Folosirea santajului emotional cu copiii este o forma foarte tentanta de manipulare pentru a le conditiona comportamentul. Santajul este, de asemenea, un lucru pe care copiii il pot invata prin „exemplu” de la parinti. Nu este o metoda pe care de obicei o alegem constient. Cu toate acestea, cand vedem cat de eficient este, atunci adesea decidem sa il folosim in continuare.

Insa, in scurt timp, aceasta strategie nu va mai fi eficienta si probabil ca o vor folosi si impotriva noastra daca suntem cei care le aratam cum sa o faca. Ca si in cazul tuturor formelor de santaj, este o strategie care nu produce niciodata niciun fel de sentimente pozitive.

Publicitate

Mai mult, acest lucru poate crea resentimente, pe care s-ar putea sa nu le poata explica, dar care vor creste in timp. Destul de des, oamenii folosesc santajul emotional cu copiii pentru a obtine semne de afectiune. In mod ironic, insa, daca exista intr-adevar iubire in relatia respectiva, atunci aceasta abordare va diminua de fapt acea iubire.

De ce nu functioneaza santajul?

De cele mai multe ori santajul nu functioneaza, deoarece foloseste amenintari care nu sunt urmarite nici pe termen scurt, nici pe termen lung. Niciun parinte nu va inceta sa-si iubeasca copilul doar pentru ca el nu isi ordoneaza camera, de exemplu. Psihologii au dovedit ca aceste tipuri de amenintari nu dureaza foarte mult si au un rezultat foarte trist.

Parintii trebuie sa se gandeasca de doua ori la modul in care comportamentul lor afecteaza copiii. Chiar si o simpla amenintare poate avea efecte pe termen lung.

Cea mai rea parte a santajului emotional este ca este dificil de identificat. Nu numai parintii, ci si copiii trebuie sa inteleaga diferenta dintre iubire si manipulare. Daca identifica santajul, nu ar trebui sa se intoarca in frica, ci sa se ridice pentru ei insisi. Parentalitatea toxica nu ajuta pe nimeni. Cand relatia sacra dintre un parinte si un copil devine de santaj, poate fi epuizanta din punct de vedere emotional atat pentru copii, cat si pentru parinti.

Nu exista o cale de iesire usoara. Este evident ca copiii mici nu vor intelege cerintele parintilor si de ce ar trebui sa fie de acord. Cu toate acestea, repetarea, conducerea prin exemplu si respectul pot fi foarte utile.

De asemenea, este important sa observati daca dvs. sau copiii dvs. sunteti victime ale santajului emotional. Unele caracteristici pe care victimele le sufera sunt, necesitatea unei aprobari constante, frica sa nu-i deranjez pe cei mai apropiati de ei, cedati intotdeauna rapid la ceea ce au nevoie ceilalti.

In cele din urma, amintiti-va ca stabilirea limitelor si regulilor cu dragoste si respect, impreuna cu un dialog constant si sanatos, sunt cele mai bune instrumente. In acest fel, poti fi sigur ca nu recurgi la santaj emotional.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.