5 Moduri in care procesul de dezvoltare personala le pot aduce beneficii copiilor

Cu mai multe scoli si birouri care se inchid in fiecare zi din cauza pandemiei COVID-19, majoritatea parintilor se regasesc acasa cu copiii lor non-stop. Si, desi este necesar pentru sanatatea noastra fizica sa practicam distantarea sociala sau adapostirea pe loc in acest timp ciudat, este probabil sa ne afecteze sanatatea mintala. Indiferent cat de mult iti iubesti copiii, a fi blocat acasa cu ei la nesfarsit ar fi o provocare chiar si pentru cel mai rabdator si mai intemeiat parinte.

Acestea fiind spuse, este putin probabil ca majoritatea dintre noi sa intram in aceasta situatie dintr-un loc de calm. Evenimentele care s-au desfasurat in ultimele luni au fost nelinistitoare si perturbatoare pentru viata noastra de zi cu zi. Incertitudinea acestei situatii a starnit frica si anxietate la multi dintre noi si probabil si la copiii nostri.

Modul in care copiii raspund la stres poate arata diferit de adulti si depinde de multi factori, inclusiv temperamentul copilului, abilitatile de coping disponibile si experientele de viata. De asemenea, copiii raspund diferit in functie de varsta sau stadiul de dezvoltare. Copiii mici pot deveni mai obraznici, pot arunca rabufniri, pot plange sau se pot agata de parintii lor sau chiar se pot intoarce la comportamente pe care le-au depasit anterior, cum ar fi suptul degetelor mari sau umezirea la pat. In timp ce copiii mai mari se pot inchide, pot deveni mai tacuti, au dificultati de concentrare si devin din ce in ce mai sfidatori sau mai argumentati.

Publicitate

5 Moduri in care procesul de dezvoltare personala le pot aduce beneficii copiilor

Daca ati observat aceste comportamente la copiii dumneavoastra, acesta ar putea fi un semn ca se confrunta cu o crestere a stresului, fricii sau anxietatii, asa cum suntem multi dintre noi.
In calitate de observatori dornici, copiii nostri observa comportamentele noastre fata de ceilalti, precum si modul in care ne tratam.

Aceasta include lucruri precum tonul tensionat in care vorbim cu partenerul nostru, dezgustul pe care il exprimam pentru starea dezordonata a casei, nerabdarea pe care o pregatim dimineata, expresia mizerabila afisata cand ne uitam in oglinda sau comentariile critice pe care le facem despre noi insine. Copiii sunt deosebit de atenti la modul in care ii tratam, de exemplu daca suntem prezenti si suntem implicati atunci cand interactionam cu ei sau suntem distrasi si usor deranjati. Mai mult, la fel ca toate fiintele umane, copiii sunt conectati pentru a fi alertati in fata pericolului, pentru a observa negativul, cum ar fi momentele in care ridicam vocea sau avem o explozie de furie.

Ca parinti, uitam frecvent ca, copiii ne urmaresc. Este posibil sa fim constienti de modul in care ii tratam sau vorbim cu ei, dar apoi presupunem ca nu acorda atentie atunci cand ne ocupam de alte lucruri sau ne raportam la alte persoane. Copiii modeleaza comportamentul. Poate fi mai usor sa le spui copiilor nostri sa fie draguti, sa ramana calmi, sa aiba rabdare si sa dea dovada de respect, dar este mai bine pentru ei sa ne vada facand aceste lucruri.

5 Moduri in care procesul de dezvoltare personala le pot aduce beneficii copiilor

Poate ca cel mai valoros lucru pe care il poti face pentru tine si familia ta in orice moment este sa practici autocompasiunea, adica sa fim blanzi si sa ne abtinem de la autocritica.
Sa incercam sa fim constienti de gandurile si sentimentele noastre.

Asadar, fii bun cu tine si cu cei dragi. Recunoasteti ca va luptati cu totii pe un nou teritoriu si ca probabil va confruntati cu multe dintre aceleasi emotii. Luati fiecare zi si fiecare moment dupa cum vine. Permiteti gandurilor si sentimentelor voastre sa vina si sa plece.

Unele zile s-ar putea simti mai bine decat altele. Cresterea copilului este suficient de grea fara a lupta si cu o pandemie globala. Deci, da-ti o pauza. Toti facem tot ce putem mai bine.
Vestea buna este: Copiii sunt rezistenti!

Chiar daca acum prezinta unele semne de suferinta, majoritatea copiilor isi revin pe deplin din momentele de stres. Si, avand grija de tine, practicand compasiunea de sine si comunicand cu copiii tai, ii vei modela si ii vei invata modalitati eficiente si sanatoase de a face fata si de a depasi acest moment provocator si orice provocari viitoare cu care se pot confrunta.

Publicitate

Author: Doctor Andrei Mihai Laslau

Cine este Andrei Laslău? Andrei Laslău este medic specialist (chirurgie generală). Si-a terminat rezidentiatul la Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Ioan” București. A scris inca din timpul facultatii numeroase articole pe teme medicale pentru ziarul “Jurnalul Național” și pentru diverse site-uri. In perioada 2012-2020, pDoctorul Andrei Laslau a fost o prezenta constata in media ( TV, print, radio, web ), cu numeroase aparitii. A fost jurat in emisiunea Mama mea e cea mai buna ( KanalD ). A aparut in nenumarate emisiuni pe teme medicale difuzate de cele mai mari posturi TV din Romania, la ore de maxima audienta – Draga mea prietena, Teo Show, WowBiz – KanalD, Acces direct, Un show pacatos, Agentul Vip, Rai da Buni, Observator Special, Neata cu Razvan si Dani, Star Magazin, Star Matinal, Editiile de Stiri – Antena 1, Antena Stars, Antena 3, ByAlexa – Nasul TV, Vorbeste Lumea, La Maruta – ProTV, CancanTV – Acasa TV, diverse emisiuni ale B1TV, radio – Radio Romania Bucuresti, EuropaFM samd. Doctorul Andrei Laslau a fost supranumit ” Doctorul Oz ” al Romaniei si gestioneaza comunitati social media ce insumeaza peste un milion de urmaritori, conturile lui Social Media – Facebook / Instagram atingand combinat peste 1.5 milioane de oameni zilnic si peste 5 milioane de oameni saptamanal.