Cine sunt romanii care vor ramane cu pensiile inghetate dupa recalcularea din septembrie 2024.

Recalcularea pensiilor reprezinta un moment important pentru multi romani, iar luna septembrie 2024 se anunta a fi una de schimbari majore in acest sens. Totusi, in spatele promisiunilor de majorari si ajustari, exista doua categorii de pensionari ale caror pensii vor ramane inghetate.

Romanii cu pensiile inghetate dupa recalcularea din septembrie 2024

Prima categorie afectata este cea a pensionarilor care au iesit la pensie conform legii 263. Chiar daca noua formula de calcul ar duce la o scadere a pensiilor lor, legea prevede ca veniturile lor nu vor scadea, astfel incat pensiile raman inghetate. Aceasta este o realitate dificila pentru acesti pensionari, care se confrunta cu incertitudinea financiara.

A doua categorie este formata din cei care au lucrat in conditii speciale sau deosebit de periculoase. Desi nu sunt afectati imediat, viitorii pensionari care vor iesi la pensie dupa 1 septembrie 2024 se vor confrunta cu o scadere a punctajului, deoarece noua lege a pensiilor nu mai ia in considerare punctajul suplimentar oferit de conditiile de munca.

Publicitate

Cu toate acestea, seful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a asigurat ca nicio pensie nu va scadea in urma recalcularii si ca majoritatea pensiilor vor inregistra cresteri semnificative. Cu o noua lege a pensiilor publicata in Monitorul Oficial, se asteapta ca pensiile sa creasca cu 13,8%, iar recalcularea sa se realizeze in septembrie.

„In perioada urmatoare, vom semna contractul subsecvent cu firma care asigura mentenanta sistemului informatic integrat al Casei Nationale de Pensii, care prevede realizarea softului informatic necesar recalcularii pensiilor conform noii legi.

Articolul continuă după reclame

Avem o certitudine clara care era stabilita deja prin lege si anume faptul ca nicio pensie nu va scadea in urma recalcularii, majoritatea pensiilor vor avea cresteri, unele chiar substantiale, aici ma refer la pensiile mici cu un stagiu de cotizare mare,” a anuntat Daniel Baciu, conform Antena3 CNN.

Noua formula de calcul a pensiei

Noua lege a pensiilor introduce o formula de calcul clara si transparenta. Punctul de pensie este stabilit la 2.032 lei, iar valoarea punctului de referinta (VPR) este de 81 de lei. Calculul pensiei se determina prin inmultirea VPR cu numarul total de puncte, care include puncte contributive, puncte de stabilitate si puncte pentru perioade asimilate si necontributive.

Calculul pensiei = VPR x Numarul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referinta) va fi de 81 de lei.

Numarul total de puncte se determina prin adunarea punctelor contributive, punctelor de stabilitate si punctelor pentru perioadele asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate includ anii petrecuti in armata, in somaj sau la facultate, fiecare an aducand 0,25 puncte.

Punctele de contributivitate reprezinta anii in care persoana a contribuit la sistemul de pensii, acordandu-se un punct pentru fiecare an.

Este important de mentionat ca Legea nr. 118/2010 a modificat terminologia, inlocuind sintagma „pensie sociala minima garantata” cu „indemnizatie sociala pentru pensionari”. Astfel, atat pensia sociala, cat si indemnizatia sociala pentru pensionari se refera la acelasi beneficiu.

Concluzie

Recalcularea pensiilor din septembrie 2024 aduce atat promisiuni de cresteri, cat si provocari pentru anumite categorii de pensionari. Este esential ca guvernul sa ofere sprijin si sa gaseasca solutii pentru acele categorii de romani care se confrunta cu perspective financiare incerte. Asteptarile sunt mari, iar este crucial ca toti cetatenii sa beneficieze de o pensie echitabila si sigura in anii de batranete.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.