Ce vrea Putin de la Macron pentru a opri razboiul in Ucraina

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, i-a spus luni omologului sau francez Emmanuel Macron ca opreste razboiul impotriva Ucrainei daca obtine recunoasterea peninsulei Crimeea ca teritoriu al Rusiei, „denazificarea” Guvernului ucrainean si un „statut neutru” pentru Kiev, anunta AFP.

Liderul rus „recunoasterea suveranitatii Rusiei asupra Crimeei, realizarea demilitarizarii si denazificarii statului ucrainean si garantia statutului sau neutru” ca preconditii ale oricarei solutii, anunta Kremlinul.

Anterior, Palatul Elysee a anuntat ca Emmanuel Macron a discutat luni timp de o ora si jumatate la telefon cu Vladimir Putin. In paralel, presedintele francez a purtat cateva discutii telefonice si cu omologul sau ucrainean Volodimir Zelenski.

Aceste discutii au loc in contextul lansarii discutiilor de pace intre delegatiile Rusiei si Ucrainei. Presedintia franceza nu a facut niciun comentariu despre cererile invocate in comunicatul Kremlinului. Deci, Kremlinul vrea sa obtina recunoastere internationala pentru un rapt teritorial – anexarea Crimeei in 2014 – si rasturnarea actualei puteri alese democratic in Ucraina, o conducere pe care o numeste, fara niciun temei, „nazista”.