Ce trebuie sa stiti despre vaccinul AstraZeneca – Oxford

Publicitate

Vaccinul anti- covid-19 dezvoltat de  AstraZeneca / Oxford, a carui intarziere in comparatie cu livrarile planificate a provocat un conflict cu Uniunea Europeana, este ieftin si usor de depozitat. Acestea sunt cateva dintre principalele sale caracteristici:

Practic si accesibil

Vaccinul AstraZeneca / Oxford are avantajul de a fi ieftin (in jur de 2,5 euro sau 3 USD pe doza, cu variatii in functie de costurile de productie locale). AstraZeneca a fost de acord sa il vanda fara a obtine profit.

De asemenea, este usor de depozitat: poate fi pastrat la o temperatura a frigiderului intre 2 ° C si 8 ° C, spre deosebire de vaccinurile Moderna si Pfizer / BioNTech, care pot fi pastrate la temperaturi foarte scazute (-20 ° C in primul caz si -70 ° C in al doilea).

Publicitate

Acest lucru faciliteaza o vaccinare pe scara larga.

Potrivit laboratorului britanic, acesta are o eficienta medie de 70% (comparativ cu peste 90% pentru Pfizer / BioNTech si Moderna), rezultat validat de revista stiintifica The Lancet. Efectele sale secundare sunt extrem de mici, doar un pacient din cei 23.754 de voluntari din studiu le-a experimentat. A fost un caz de mielita transversa (o boala neurologica rara).

Mai precis, eficacitatea sa este de 90% pentru voluntarii care au primit initial o jumatate de doza si o luna mai tarziu o doza completa, dar doar 62% pentru un alt grup care a fost vaccinat cu doua doze complete administrate la o luna distanta.

Injectia cu jumatate de doza s-a datorat unei erori si doar un grup mic a urmat al doilea protocol, generand critici si ingrijorare si determinand compania sa efectueze studii suplimentare.

Intrebari despre efectul sau asupra persoanelor in varsta

Doua institutii de presa germane au pus la indoiala eficacitatea vaccinului, afirmand ca acesta este de doar 8% la persoanele cu varsta peste 65 de ani.

Aceste declaratii au fost respinse atat de producator, cat si de guvernul german.

Cu toate acestea, CEO-ul AstraZeneca, Pascal Soriot, a recunoscut ca au „o cantitate limitata de date referitoare la populatia varstnica” si a considerat „posibil” ca unele tari sa nu-l administreze in acest moment pentru aceasta categorie.

De asemenea, el a asigurat ca vaccinul sau ofera protectie 100% impotriva formelor severe de COVID-19 . Si, potrivit acestuia, vaccinul este capabil sa combata varianta coronavirusului gasita in Anglia, care este considerata mult mai contagioasa.

„Vector viral”

Acest vaccin a fost dezvoltat de cercetatorii de la Universitatea din Oxford in colaborare cu laboratorul britanic AstraZeneca.

Este un vaccin „vector viral”: se bazeaza pe un alt virus (un adenovirus de cimpanzeu) care a fost slabit si modificat genetic pentru a preveni reproducerea coronavirusului in corpul uman.

Modul in care introduce material genetic in celule, ordonandu-le sa atace SARS-CoV-2, a fost numit „cal troian”.

Intarzieri la livrari

Este al doilea vaccin aprobat de MHRA, organismul britanic de reglementare. Cea mai afectata tara din Europa, cu peste 100.000 de decese, Regatul Unit a comandat 100 de milioane de doze, dintre care cateva zeci de milioane vor fi disponibile pana la sfarsitul lunii martie.

La randul sau, autoritatea de reglementare europeana este asteptata sa-si anunte decizia vineri, dar AstraZeneca a anuntat ca va putea livra doar „un sfert” din dozele promise initial UE in primul trimestru, din cauza „scaderii performantei „intr-o fabrica din Belgia.

Acest anunt a ingrijorat si revoltat tarile UE.

AstraZeneca, care are fabrici in Marea Britanie si pe continentul european, sustine ca acesta din urma are probleme de performanta si ca a semnat contractul cu Londra cu trei luni inainte de contractul cu UE.

Grupul sustine ca poate livra 17 milioane de doze catre UE pana la sfarsitul lunii februarie. Capacitatea sa de productie actuala este de 100 de milioane de doze pe luna.

Publicitate

Author: Doctor Andrei Mihai Laslau

Cine este Andrei Laslău? Andrei Laslău este medic specialist (chirurgie generală). Si-a terminat rezidentiatul la Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Ioan” București. A scris inca din timpul facultatii numeroase articole pe teme medicale pentru ziarul “Jurnalul Național” și pentru diverse site-uri. In perioada 2012-2020, pDoctorul Andrei Laslau a fost o prezenta constata in media ( TV, print, radio, web ), cu numeroase aparitii. A fost jurat in emisiunea Mama mea e cea mai buna ( KanalD ). A aparut in nenumarate emisiuni pe teme medicale difuzate de cele mai mari posturi TV din Romania, la ore de maxima audienta – Draga mea prietena, Teo Show, WowBiz – KanalD, Acces direct, Un show pacatos, Agentul Vip, Rai da Buni, Observator Special, Neata cu Razvan si Dani, Star Magazin, Star Matinal, Editiile de Stiri – Antena 1, Antena Stars, Antena 3, ByAlexa – Nasul TV, Vorbeste Lumea, La Maruta – ProTV, CancanTV – Acasa TV, diverse emisiuni ale B1TV, radio – Radio Romania Bucuresti, EuropaFM samd. Doctorul Andrei Laslau a fost supranumit ” Doctorul Oz ” al Romaniei si gestioneaza comunitati social media ce insumeaza peste un milion de urmaritori, conturile lui Social Media – Facebook / Instagram atingand combinat peste 1.5 milioane de oameni zilnic si peste 5 milioane de oameni saptamanal.