Care sunt simptomele cancerului de colon

Cancerul la colon este o tumora maligna ce poate sa apara pe o leziune precursoare al unui cancer malign (polipi de exemplu). Acest tip de cancer este intalnit atat la barbati cat si la femei. Majoritatea acestor cancere pornesc de la adenomuri sau polipi. Aproximativ 80% dintre cazuri sunt sporadice, doar 20% fiind mostenite.

Cancerul de colon afecteaza de obicei persoanele mai in varsta, desi se poate intampla la orice varsta.

Polipii pot fi mici si pot produce putine simptome, daca este cazul. Din acest motiv, medicii recomanda teste periodice de screening pentru a ajuta la prevenirea cancerului de colon prin identificarea si indepartarea polipilor inainte de a se transforma in cancer.

Publicitate

Daca se dezvolta cancerul de colon, multe tratamente sunt disponibile pentru a ajuta la controlul acestuia, inclusiv interventii chirurgicale, radioterapie si tratamente medicamentoase, cum ar fi chimioterapia, terapia tintita si imunoterapia.

Cancerul de colon este uneori numit cancer colorectal, care este un termen care combina cancerul de colon si cancerul de rect, care incepe in rect.

Simptome

Semnele si simptomele cancerului de colon includ:

O schimbare persistenta a obiceiurilor intestinale, inclusiv diaree sau constipatie sau o modificare a consistentei scaunului

Sangerari rectale sau sange in scaun

Disconfort abdominal persistent, precum crampe, gaze sau durere

Un sentiment ca intestinul tau nu se goleste complet

Slabiciune sau oboseala

Pierderea in greutate inexplicabila

Multe persoane cu cancer de colon nu prezinta simptome in stadiile incipiente ale bolii. Cand apar simptomele, acestea vor varia probabil, in functie de dimensiunea cancerului si de localizarea in intestinul gros.

Diagnostic

Analize de laborator:

– teste de sange: hemoleucograma – arata anemie hipocroma microcitara, prin deficienta de Fe; combinarea cu deficitul de vitamina B12 sau folat determina anemie macrocitara;

– teste functionale hepatice: sunt de obicei normale, chiar si in cazul metastazelor hepatice;

– testele de inflamatie: VSH crescut;

– testul hemocult pozitiv.

– Tuseul rectal

– Rectoscopia (vizualizarea doar a rectului = portiunea terminala a colonului) sigmoidoscopia (vizualizeaza rectul si colonul sigmoid, adica cam 1/3 din tot colonul) sau colonoscopia totala cu vizualizarea de imagini din interiorul colonului

– Biopsia zonelor suspecte la colonoscopie

– Irigografia simpla (mai rar folosita astazi) sau cu dublu contrast

– Ecografia abdominala (nu vede cancerul de colon, dar poate sa vada eventualele metastaze in ficat, abdomen sau ganglionii abdominali)

– Examenul tomografic (computer tomograf, CT), nu vede de obicei cancerul de colon ci metastazele si extensia la organele din vecinatate)

– Colonoscopia virtuala (colonografia CT) – este disponibila si in Romania

Determinarea markerilor ADN tumorali in scaun (nu este disponibila in Romania)

Cand trebuie sa mergi la medic

Daca observati orice simptome persistente care va ingrijoreaza, mergeti la medic.

Publicitate

Publicitate

Author: Doctor Andrei Mihai Laslau

Cine este Andrei Laslău? Andrei Laslău este medic specialist (chirurgie generală). Si-a terminat rezidentiatul la Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Ioan” București. A scris inca din timpul facultatii numeroase articole pe teme medicale pentru ziarul “Jurnalul Național” și pentru diverse site-uri. In perioada 2012-2020, pDoctorul Andrei Laslau a fost o prezenta constata in media ( TV, print, radio, web ), cu numeroase aparitii. A fost jurat in emisiunea Mama mea e cea mai buna ( KanalD ). A aparut in nenumarate emisiuni pe teme medicale difuzate de cele mai mari posturi TV din Romania, la ore de maxima audienta – Draga mea prietena, Teo Show, WowBiz – KanalD, Acces direct, Un show pacatos, Agentul Vip, Rai da Buni, Observator Special, Neata cu Razvan si Dani, Star Magazin, Star Matinal, Editiile de Stiri – Antena 1, Antena Stars, Antena 3, ByAlexa – Nasul TV, Vorbeste Lumea, La Maruta – ProTV, CancanTV – Acasa TV, diverse emisiuni ale B1TV, radio – Radio Romania Bucuresti, EuropaFM samd. Doctorul Andrei Laslau a fost supranumit ” Doctorul Oz ” al Romaniei si gestioneaza comunitati social media ce insumeaza peste un milion de urmaritori, conturile lui Social Media – Facebook / Instagram atingand combinat peste 1.5 milioane de oameni zilnic si peste 5 milioane de oameni saptamanal.