Carantina in lume: ce tari introduc blocaje si unde au relaxat deja restrictiile

Unele tari introduc restrictii inainte de sarbatorile de Craciun, altele incep sa relaxeze masurile.

Ce restrictii se aplica

In Rusia, a fost introdus un blocaj de doua saptamani intr-o singura regiune. Deci, in Buriatia, din 16 noiembrie, a fost introdusa o carantina stricta timp de doua saptamani. In acest sens, toate companiile comerciale si de alimentatie publica au fost inchise. Totusi, nu se vorbeste despre introducerea unei carantine generale in toata Rusia, spune Presedintele rus Vladimir Putin, deoarece ar afecta negativ economia tarii. Potrivit liderului rus, decizia privind carantina in Rusia va fi luata „cu sens”. In acelasi timp, situatia pandemiei de coronavirus in Rusia este dificila. Numarul deceselor creste in fiecare zi.

Publicitate

Nici in Belarusul nu se vorbeste despre o carantina totala. Masca este obligatorie si s-a interzis intrarea in tara pentru persoanele care vin din zona galbena.

In Polonia , ca si in multe alte tari europene, masurile au inceput sa se relaxeze putin inainte de sarbatorile de Craciun. In special, au fost deschise centre comerciale si magazine. Astfel, guvernul polonez vrea sa stimuleze comertul cu amanuntul pentru pregatirea Craciunului din 25 decembrie. Cursurile la distanta in toate scolile vor fi prelungite pana la vacanta de Craciun. De asemenea, restaurantele, barurile, salile de fitness si institutiile culturale nu vor functiona in Polonia pana la Craciun.

Ungaria, pentru a incetini raspandirea COVID-19, a introdus o serie de restrictii de carantina timp de trei luni in noiembrie . Incepand din 10 noiembrie, toate liceele, universitatile si restaurantele au fost inchise, precum si interzicerea circulatiei pe timp de noapte. Potrivit premierului ungar Viktor Orban, este necesara o noua blocare, deoarece „daca numarul cazurilor de coronavirus continua sa creasca in ritmul actual, atunci spitalele maghiare nu vor putea face fata unei astfel de sarcini”.

Articolul continuă după reclame

Care este situatia in Europa?

Majoritatea tarilor din Uniunea Europeana intentioneaza sa inceapa vaccinarea populatiei impotriva  COVID-19 la sfarsitul lunii decembrie – inceputul lunii ianuarie. Intre timp, inainte de sarbatorile de Craciun, restrictiile sunt relaxate in unele tari, iar in altele sunt inasprite.

Deci, Marea Britanie se pregateste sa inceapa vaccinarea impotriva COVID-19 in urmatoarele saptamani.

„Masura carantinei generalizate a permis inversarea cu succes a curbei epidemiei, cu o scadere a numarului de infectari si de spitalizari. Inteleg impactul pe care il vor avea aceste masuri, dar ele sunt necesare avand in vedere amploarea amenintarii cu care ne confruntam”, a spus ministrul sanatatii britanic.

Si in Franta au inceput sa se relaxeze treptat masurile inainte de sarbatorile de Craciun. Majoritatea magazinelor au fost redeschise dupa o luna de nefunctionare.

Dar in Croatia, carantina este impusa. Toate restaurantele, barurile si cluburile sportive sunt inchise de sambata, 28 noiembrie pana pe 21 decembrie. De asemenea, este interzisa organizarea de nunti si targuri. Masurile restrictive continua si in Germania . Autoritatile vor permite doar sarbatorirea Craciunului, pe 25 decembrie.

La randul sau, Belgia incepe sa relaxeze masurile. Deci, magazinele non-alimentare care su fost inchise de la 2 noiembrie vor incepe din nou sa functioneze. Cu toate acestea, oamenii trebuie sa faca cumparaturi pe rand si nu pot sta intr-un singur magazin mai mult de 30 de minute. Noile masuri sunt in vigoare pana pe 15 ianuarie. De marti, 1 decembrie, s-au deschis si muzeele si piscinele in tara.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.