Care sunt simptomele atacului de cord

Un atac de cord apare atunci cand fluxul de sange catre inima este blocat. Blocajul este cel mai adesea o acumulare de grasimi, colesterol si alte substante, care formeaza o placa in arterele care hranesc inima (arterele coronare).

Uneori, o placa se poate rupe si forma un cheag care blocheaza fluxul sanguin. Fluxul sanguin intrerupt poate deteriora sau distruge o parte a muschiului inimii.

Un atac de cord, numit si infarct miocardic, poate fi fatal, dar tratamentul s-a imbunatatit de-a lungul anilor. Este crucial sa apelati la ambulanta daca credeti ca ati putea avea un atac de cord.

Publicitate

Simptome

Semnele si simptomele frecvente ale atacului de cord includ:

Presiune, etanseitate,  strangere sau durere in piept sau brate care pot radia la gat, maxilar sau spate

Greata, indigestie, arsuri la stomac sau dureri abdominale

Respiratie scurta

Transpiratie rece

Oboseala

Ameteala sau ameteala brusca

Simptomele infarctului variaza

Nu toate persoanele care au atacuri de cord au aceleasi simptome sau au aceeasi severitate a simptomelor. Unii oameni au dureri usoare; altii au dureri mai severe. Unii oameni nu au simptome. Pentru altii, primul semn poate fi stop cardiac brusc. Cu toate acestea, cu cat aveti mai multe semne si simptome, cu atat sunt mai mari sansele de a face un atac de cord.

Articolul continuă după reclame

Unele infarcturi lovesc brusc, dar multe persoane prezinta semne si simptome de avertizare cu ore, zile sau saptamani in avans. Primul avertisment ar putea fi durerea toracica recurenta sau presiunea (angina pectorala) declansata de activitate si ameliorata de odihna. Angina este cauzata de o scadere temporara a fluxului sanguin catre inima.

Cand trebuie sa mergeti la medic?

Actioneaza imediat. Unii oameni asteapta prea mult pentru ca nu recunosc semnele si simptomele importante. Faceti acesti pasi:

Apelati pentru ajutor medical de urgenta. Daca banuiti ca aveti un atac de cord, nu ezitati. Sunati imediat la urgenta.

Conduceti numai daca nu exista alte optiuni. Deoarece starea ta se poate agrava, condusul te pune pe tine si pe ceilalti in pericol.

Luati nitroglicerina, daca vi se prescrie de catre un medic. Luati-l conform instructiunilor in asteptarea ajutorului de urgenta.

Luati aspirina, daca este recomandat. A lua aspirina in timpul unui atac de cord ar putea reduce leziunile cardiace.

Aspirina poate interactiona cu alte medicamente, totusi, deci nu luati aspirina decat daca medicul dumneavoastra sau personalul medical de urgenta o recomanda.

Publicitate

Author: Doctor Andrei Mihai Laslau

Cine este Andrei Laslău? Andrei Laslău este medic specialist (chirurgie generală). Si-a terminat rezidentiatul la Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Ioan” București. A scris inca din timpul facultatii numeroase articole pe teme medicale pentru ziarul “Jurnalul Național” și pentru diverse site-uri. In perioada 2012-2020, pDoctorul Andrei Laslau a fost o prezenta constata in media ( TV, print, radio, web ), cu numeroase aparitii. A fost jurat in emisiunea Mama mea e cea mai buna ( KanalD ). A aparut in nenumarate emisiuni pe teme medicale difuzate de cele mai mari posturi TV din Romania, la ore de maxima audienta – Draga mea prietena, Teo Show, WowBiz – KanalD, Acces direct, Un show pacatos, Agentul Vip, Rai da Buni, Observator Special, Neata cu Razvan si Dani, Star Magazin, Star Matinal, Editiile de Stiri – Antena 1, Antena Stars, Antena 3, ByAlexa – Nasul TV, Vorbeste Lumea, La Maruta – ProTV, CancanTV – Acasa TV, diverse emisiuni ale B1TV, radio – Radio Romania Bucuresti, EuropaFM samd. Doctorul Andrei Laslau a fost supranumit ” Doctorul Oz ” al Romaniei si gestioneaza comunitati social media ce insumeaza peste un milion de urmaritori, conturile lui Social Media – Facebook / Instagram atingand combinat peste 1.5 milioane de oameni zilnic si peste 5 milioane de oameni saptamanal.