Un atac de cord apare atunci cand fluxul de sange catre inima este blocat. Blocajul este cel mai adesea o acumulare de grasimi, colesterol si alte substante, care formeaza o placa in arterele care hranesc inima (arterele coronare).
Uneori, o placa se poate rupe si forma un cheag care blocheaza fluxul sanguin. Fluxul sanguin intrerupt poate deteriora sau distruge o parte a muschiului inimii.
Un atac de cord, numit si infarct miocardic, poate fi fatal, dar tratamentul s-a imbunatatit de-a lungul anilor. Este crucial sa apelati la ambulanta daca credeti ca ati putea avea un atac de cord.
Publicitate
Simptome
Semnele si simptomele frecvente ale atacului de cord includ:
Presiune, etanseitate, strangere sau durere in piept sau brate care pot radia la gat, maxilar sau spate
Greata, indigestie, arsuri la stomac sau dureri abdominale
Respiratie scurta
Transpiratie rece
Oboseala
Ameteala sau ameteala brusca
Simptomele infarctului variaza
Nu toate persoanele care au atacuri de cord au aceleasi simptome sau au aceeasi severitate a simptomelor. Unii oameni au dureri usoare; altii au dureri mai severe. Unii oameni nu au simptome. Pentru altii, primul semn poate fi stop cardiac brusc. Cu toate acestea, cu cat aveti mai multe semne si simptome, cu atat sunt mai mari sansele de a face un atac de cord.
Unele infarcturi lovesc brusc, dar multe persoane prezinta semne si simptome de avertizare cu ore, zile sau saptamani in avans. Primul avertisment ar putea fi durerea toracica recurenta sau presiunea (angina pectorala) declansata de activitate si ameliorata de odihna. Angina este cauzata de o scadere temporara a fluxului sanguin catre inima.
Cand trebuie sa mergeti la medic?
Actioneaza imediat. Unii oameni asteapta prea mult pentru ca nu recunosc semnele si simptomele importante. Faceti acesti pasi:
Apelati pentru ajutor medical de urgenta. Daca banuiti ca aveti un atac de cord, nu ezitati. Sunati imediat la urgenta.
Conduceti numai daca nu exista alte optiuni. Deoarece starea ta se poate agrava, condusul te pune pe tine si pe ceilalti in pericol.
Luati nitroglicerina, daca vi se prescrie de catre un medic. Luati-l conform instructiunilor in asteptarea ajutorului de urgenta.
Luati aspirina, daca este recomandat. A lua aspirina in timpul unui atac de cord ar putea reduce leziunile cardiace.
Aspirina poate interactiona cu alte medicamente, totusi, deci nu luati aspirina decat daca medicul dumneavoastra sau personalul medical de urgenta o recomanda.