Cand pica Pastele in acest an si cand incepe Postul Pastelui

Data la care se sarbatoreste Pastele este diferita de la an la an. In 2022, Pastele ortodox cade in ultima saptamana a lui aprilie, in timp ce Pastele catolic se sarbatoreste cu o saptamana mai devreme.

In anul 2022, Pastele ortodox pica pe 24 aprilie, in vreme ce Pastele catolic pica pe 17 aprilie.

Lasatul secului pentru Postul Mare) (Dezlegare la oua, lapte si branza) – 6 martie

Postul Pastelui la ortodocsi, in 2022, incepe pe 7 martie si se incheie pe 23 aprilie, potrivit Calendar Ortodox 2022.

7 martie- Inceputul Postului Mare) (Zi aliturgica)(Numai seara, paine si apa)

9 martie- (Dezlegare la ulei si vin)

12 martie- (Sambata Sf. Teodor – Pomenirea mortilor) (Dezlegare la ulei si vin)

25 martie – (†) Buna Vestire (Blagovestenia)(Dezlegare la peste)

17 aprilie – (Denia Sf. si Marii Luni) (Dezlegare la peste)

Dupa Lasatul Secului de branza, in Saptamana Curata, nu se tese. Cei care nu respecta aceasta datina, pot avea parte de vizita inopinata a lui Toader, „care vine peste noapte si incurca itele”. Afectati ar putea sa fie si caii sau vitele ale carui stapan nu tine sarbatoarea de San Toader. Animalele ar putea fi ranite sau atacate de fiare.

Regulile bisericesti au stabilit ca zilele randuite pentru ajunare, adica abtinerea totala de la mancare si bautura, sunt lunea si martea din prima saptamana a postului, iar in ultima saptamana a postului, numita Saptamana Patimilor, se ajuneaza luni, marti, miercuri, vineri si sambata. In aceste zile se pot consuma, seara, doar paine si apa.

In postul Pastelui nu se consuma carne sau lactate. De asemenea, credinciosi trebuie sa-ti tina in frau gandurile necurate si poftele. Nu este bine sa faci petreceri, fapte rele sau sa vorbesti de rau pe cineva.

Postul Pastelui presupune curatenie trupeasca si sufleteasca.

In Postul Pastelui NU se fac nunti.

Ce nu se consuma in postul Pastelui
In postul Pastelui, crestin ortodocsii adopta o atitudine spirituala, se roaga si isi curata sufletul, dar nici nu consuma alimentele interzise precum: carne, branza, oua, lapte si peste.