Calvarul trait de o familie de romani in Danemarca. Au fost retinuti dupa ce si-au dus copilul la spital.

O familie de romani au fost retinuti in Danemarca, dupa ce si-au dus bebelusul de o luna la spital unde a fost internat. Parintii se afla in centre de detentie diferite si nu au dreptul sa vada copilul care este supravegheat de o persoana desemnata de municipalitate.

Ministerul de Externe a fost sesizat de acest caz, iar Ambasada Romaniei a facut numeroase demersuri pentru a afla detalii si care sunt suspiciunile autoritatilor daneze. Pana in acest moment, autoritatile nu au reusit sa afle mai multe detalii, nici locul unde este internat copilul.

”Ambasada Romaniei la Copenhaga a fost notificata, la data de 2 februarie 2022, de catre un cetatean roman, cu privire la situatia deosebita in care se afla alti trei cetateni romani, membri de familie ai acestuia, pe teritoriul Regatului Danemarcei. In dialogul cu reprezentantii ambasadei, persoana in cauza a mentionat ca doi cetateni romani, sot si sotie, rezidenti in Regatul Danemarcei, au fost retinuti de catre autoritatile daneze si se afla in custodia a doua centre de detentie diferite. Copilul minor al celor doi soti a fost internat, la data de 29 ianuarie 2022, intr-o unitate medicala, fara ca familiei sa ii fie furnizate ulterior informatii cu privire la starea de sanatate a acestuia”, a transmis, sambata, Ministerul de Externe, noteaza stirileprotv.

 Ambasada Romaniei la Copenhaga s-a interesat de situatia juridica a parintilor, dar si de starea bebelusului.

”In acest context, reprezentantii ambasadei au intreprins demersuri, in regim de urgenta, pe langa autoritatile daneze, in vederea obtinerii unor informatii oficiale cu privire la situatia juridica a celor doi cetateni romani retinuti si starea de sanatate a minorului, precum si detalii suplimentare cu privire la acest caz.

Potrivit datelor preliminare comunicate ambasadei de catre politia daneza, minorul este in prezent internat in spital, fiind insotit si supravegheat de o persoana desemnata de catre municipalitatea daneza. La recomandarea medicilor, autoritatile daneze au deschis o ancheta cu privire la circumstantele care au dus la internarea minorului in spital. Parintii minorului au fost retinuti pentru o perioada initiala de 4 saptamani, fara dreptul de a vedea minorul, fiindu-le desemnati avocati din oficiu. Reprezentantii ambasadei au facut demersuri pentru stabilirea unui contact direct cu medicii care supravegheaza minorul, insa, pana la acest moment, nu au fost obtinute informatii concrete cu privire la unitatea medicala unde se afla acesta”, a mai transmite MAE.

”Ambasada Romaniei la Copenhaga va continua dialogul cu autoritatile daneze si cu cetateanul roman care a contactat misiunea diplomatica, acordand asistenta consulara conform competentelor”, a mentionat MAE.

Unchiul copilului spune ce s-a intamplat

Beni Ciobotaru, fratele mamei copilului, a spus pe Facebook ca bebelusul a inceput sa planga mult la cateva zile dupa nastere. A fost solicitat apelul moastei, insa aceasta a spus ca ar putea fi vorba despre colici.

In cele din urma, cei doi soti au ajuns cu micutul la spital, unde ar fi fost diagnosticat cu hemoragie cerebrala.

„Va scriu sa va semnalez situatia surorii mele, Sorana Rotundu, care in acest moment este arestata impreuna cu sotul ei, Ionut Rotundu, in penitenciare diferite, iar copilul in varsta de aproape o luna a fost luat de catre autoritatea Kommuner fara nicio explicatie si refuzand a oferi orice informatie familiei despre starea de sanatate a copilului sau locatia acestuia. Ei locuiau in orasul danez Sander Omme, impreuna cu Mathias, copilul lor nou-nascut.

La cateva zile dupa nastere, bebelusul a inceput sa planga mult si nu se odihnea mai deloc. A fost solicitat sprijinul moasei in mai multe randuri de la care au primit raspunsul ca poate fi de la colici sau ca asa mai plang bebelusii.

Dupa apeluri repetate la ambulanta, Mathias a ajuns la spital. Am inteles ca a fost diagnosticat cu hemoragie cerebrala, dar nu ne-a fost adus la cunostinta nimic legat despre acest fapt nici de la medici si nici documente care sa ateste acest lucru. De atunci nu mai stim nimic de Mathias. Cand spunem nimic ne referim la tot, cum ar fi: investigatii medicale, RMN, declaratii medici sau orice fel de proba in acest sens. Explicatiile pe scurt si raspunsul primit au fost ca: Sunt date confidentiale!. Noi reprezentam familia unui copil nou-nascut si nu concepem faptul sa nu stim absolut nimic despre el. Nici unde se afla, nici care este starea lui de sanatate sau daca a fost predat catre o familie in plasament”, a scris Beni Ciobotaru pe Facebook.