Calendar ortodox 20 ianuarie 2024. Este praznuit Sfantul facator de minuni. Ce este bine sa faci in aceasta zi

Calendar ortodox 20 ianuarie 2024. In aceasta zi, in Biserica Ortodoxa este praznuit Sfantul Eftimie cel Mare, unul dintre marii facatori de minuni ai ortodoxiei. Sfantul a hranit 400 de persoane, desi nu avea paine nici macar pentru zece persoane.

Sfantul Eftimie cel Mare, facator de minuni

Sfantul Eftimie cel Mare a trait in secolul al IV-lea, pe vremea imparatului Gratian, potrivit crestinortodox.ro. La 29 de ani a plecat la Ierusalim, iar acolo s-a retras intr-o pestera si a dus o viata plina de nevointe. Aici a savarsit nenumarate minuni: a hranit 400 de calatori, desi painea nu-i ajungea nici pentru zece persoane; a deschis portile cerului, tamaduind pamantul de nerodire si a facut posibil, prin rugaciune, ca multe femei care sufereau de infertilitate sa poata avea copii.

Eftimie nu manca si nu vorbea aproape cu nimeni decat sambata si de duminica. De asemenea, Sfantul Eftimie dormea foarte putin, si nu intins, ci stand in pozitie sezanda, alteori tinea cu amandoua mainile o franghie spanzurata intr-un colt al acoperamantului chiliei. A trecut la cele vesnice la varsta de 97 de ani.

Publicitate

Traditii si obiceiuri de Sf. Eftimie cel Mare

Exista cateva traditii si obiceiuri de Sf. Eftimie cel Mare. Iata ce e bine sa faci pe 20 ianuarie pentru a avea parte de binecuvantarea Sfantului Eftimie.

– cei care vor sa se bucure de o recolta buna trebuie sa se roage la Sfantul Eftimie

– pentru a se asigura ca vor fi sanatosi tot anul, pe 20 ianuarie, barbatii trebuie sa rosteasca rugaciunea Sfantului Eftimie

– femeile care nu pot avea copii au parte de o minune daca pe 20 ianuarie rostesc rugaciunea Sfantului Eftimie.

Articolul continuă după reclame

Rugaciunea catre Sfantul Eftimie

O, Sfinte Preacuvioase Parinte Eftimie, mare nevoitorule si cald folositorule, apuca inainte cu sfintele tale rugaciuni cele catre milostivul Dumnezeu, roaga-te, imblanzeste-L, fa-L milostiv noua celor ce cadem cu umilinta la tine, cela ce din pruncie te-ai dat pe tine Domnului, ranindu-te de focul dragostei Lui, ai parasit toate desertaciunile lumesti ca pe niste gunoaie, Lui ai urmat cu toata dragostea, iubindu-L mai mult decat pe toate bunatatile cele trecatoare ale lumii acesteia.

Pentru ca luminandu-ti ochii sufletului tau, cu toata inima ai slujit ca un inger in trup, Lui, care te-a si preamarit dupa multele tale trude si osteneli cu darul minunilor Sale in viata si dupa moarte, caci asa preamareste Dumnezeu pe cei ce-L maresc cu lauda si fapte bune.

Asadar, Sfinte Preacuvioase Parinte Eftimie, ca cel ce in cer fiind neincetat te rogi cu Preacurata Maica a lui Dumnezeu si cu toti sfintii pentru intarirea sfintelor lui Dumnezeu Biserici, a bunilor conducatori si a supusilor lor, ca sa asculte de legile tarii, pentru intarirea fratilor si a tot clerul ortodox si cinul calugaresc si pentru mantuirea tuturor dreptcredinciosilor crestini din toata lumea, roaga-te si pentru noi ca sa fim aparati de vrajmasii vazuti si nevazuti, fii rugator pentru noi catre Domnul Dumnezeu.

Izbaveste-ne de toata ispita neasteptata si de muncile cele vesnice, ca sa aflam mila in ziua Infricosatei Judecati si sa ne invrednicim acelor nespuse bunatati, privind si preamarind Lumina cea preadulce si desfatata a fetei Preamilostivului Dumnezeu, a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh in veci. Amin.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.