Mare atenție la mesajele primite de la prieteni pe Facebook! Specialistii in securitate cibernetica avertizează asupra mesajelor insotite de link-uri periculoase.
DNSC, directoratul național de securitate cibernetică, atrage atenția asupra atacurilor cu link-uri malițioase care se răspândesc prin intermediul mesajelor pe rețelele social media.
Ce trebuie sa faceti daca ati accesat un link periculos: specialiștii cibernetici avertizează asupra mesajelor capcană de tipul „Ești in acest videoclip” și campania malițioasă se răspândește prin intermediul mesajelor pe social media, în special pe Facebook.
Publicitate
“Vorbim despre o campanie de transmitere a unor astfel de mesaje-capcana cu textul ‘Seamana cu tine’, ‘Apari in acest video’ sau ‘Tu esti in videoclip’. Mesajele primite de utilizatorii romani sunt in romana sau engleza si contin de regula un link malitios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poza in care apare persoana careia i-a transmis mesajul.
Este doar o metoda de a starni curiozitatea utilizatorului si a-l determina sa dea click”, explica specialistii DNSC.
Atentie la mesajele primite de la prieteni prin intermediul retelelor social media, precum Facebook! Specialistii in securitate cibernetica avertizeaza ca au reaparut atacurile cu link-uri periculoase.
In cazul in care ati accesat un astfel de link, expertii in securitate cibernetica atrag atentia asupra faptului ca acesta poate duce la pierderea controlului asupra contului de social media folosit in acel moment. De asemenea, este posibil sa fie redirectionat catre o pagina de phishing care arata asemanator cu pagina de autentificare Facebook, insa cu un domeniu total diferit.
“Nu accesati link-ul din astfel de mesaje, chiar daca expeditorul este un prieten ori cunostinta. Cel mai probabil, titularul contului respectiv a cazut la randu-i in capcana si a accesat acel link, iar mesajul s-a transmis automat catre toate contactele din agenda. Pe un canal de comunicare diferit, explicati-i ca a accesat un link malitios si va trebui sa faca o serie de pasi pentru a isi securiza dispozitivul si accesul la cont”, mai transmit cei de la DNSC.
Echipa DNSC recomanda urmatoarele masuri in cazul in care ati accesat un link periculos sau daca constatati ca din contul dvs. s-au transmis astfel de mesaje: schimbati imediat parola de Facebook si activati autentificarea in doi pasi, verificati permisiunile acordate aplicatiilor terte, verificati aplicatiile instalate pe dispozitiv, verificati setarile de confidentialitate, scanati dispozitivul cu un antivirus.
Astfel, veti proteja contul dvs. de accesul neautorizat la aplicatii suspecte si de modificarile nepermise in setarile de confidentialitate.
Publicitate