Angelique Coetzee, medicul care a descoperit varianta Omicron, face noi declaratii: „Mi s-a spus sa nu declar public ca este o boala usoara”

Angelique Coetzee, care a alertat pentru prima data autoritatile cu privire la varianta Omicron a coronavirusului,, a marturisit ca a trecut pruin momente de cosmar atunci cand a decis sa spuna ceea ce a observat.

Doctorul s-a numarat printre primii specialisti care au detectat mutatiile suferite de SARS-CoV-2, care au dus la aparitia variantei Omicron.

Femeia a dezvaluit ca a fost presata sa tina ascunse informatiile aflate.

Dr. Angelique Coetzee a declarat pentru ziarul german Die Welt ca guvernele europene i-au cerut sa prezinte noua tulpina la fel de grava ca si variantele anterioare de Covid-19, inclusiv Delta.

„Mi s-a spus sa nu declar public ca este o boala usoara”, a spus ea. „Mi s-a cerut sa ma abtin de la astfel de declaratii si sa spun ca este o boala grava. Am refuzat”.

Intrebata ce a vrut sa spuna, Coetzee a spus ca „pe baza tabloului clinic nu exista indicii ca avem de-a face cu o boala foarte grava”.

„Cursul este in mare parte bland”, a spus ea.

„Nu spun ca nu va veti imbolnavi. Definitia bolii usoare de Covid-19 este clara si este o definitie a OMS – pacientii pot fi tratati la domiciliu si nu este nevoie de oxigen sau spitalizare. O boala grava este una in care vedem infectii respiratorii pulmonare acute – oamenii au nevoie de oxigen, poate chiar de respiratie artificiala. Am vazut asta cu Delta, dar nu cu Omicron. Asa ca le-am spus oamenilor: „Nu pot sa spun altceva pentru ca nu este ceea ce vad.”

Coetzee a spus ca „au incercat” sa o impiedice sa spuna adevarul, dar „nu ma vor reduce la tacere”, scrie nzherald.co.nz.