Angela Merkel, cel mai emotionant discurs despre Craciun: „Daca pretul de platit este de 590 de decese pe zi, este inacceptabil”

Angela Merkel a cerut oficialitatilor din domeniul sanatatii un blocaj mai sever decat cel aflat in vigoare in prezent in Germania. Discursul cancelarului este considerat drept „cel mai emotionant din cariera ei”

Angela Merkel i-a cerut din nou lui Laender, responsabil cu sanatatea, un blocaj mai sever decat cel aflat in vigoare in prezent in Germania pentru a incetini raspandirea Coronavirusului. Intr-un discurs care este deja definit ca „cel mai emotionant din cariera sa”, cancelarul a facut apel la responsabilitatea populatiei, pentru a reduce contactele cat mai mult posibil, mai ales ca vine Craciunul, altfel „pandemia va fi din nou scapata de sub control”.

Vorbind la Bundestag, Merkel a invocat in sprijinul sau ultimul raport al oamenilor de stiinta ai Academiei Leopoldina, care a definit masurile actuale ca fiind insuficiente si a sugerat imediat restrictii mai mari pe intreg teritoriul federal cel putin pana la 10 ianuarie.

Publicitate

Curba infectiei nu prezinta semne de aplatizare semnificativa, unde in ultimele 24 de ore au fost inregistrate aproape 21.000 de cazuri noi, dar mai presus de toate rata deceselor a crescut la 590 de decese.

Cancelarul a primit critici puternice din partea opozitiei. Cel mai dur atac a venit de la extrema dreapta nationalista, care a numit linia guvernului impotriva pandemiei „grotasca si improvizata”.

Articolul continuă după reclame

„Inchideti oamenii si distrugeti sectoare intregi ale economiei”, a declarat compania mama AfD Alice Weidel.

Potrivit lui Lindner, interdictiile privind intalnirile private sunt „pur simbolice, lipsite de consecinte si limitand libertatile personale”.

Raspunsul lui Merkel i-a surprins pe toti, mai ales pentru pasiunea discursului ei. „Cred in puterea Iluminismului – a spus cancelarul ca raspuns la criticile AfD – Europa trebuie sa multumeasca pentru ca ne-a invatat ca exista adevaruri stiintifice, ca sunt reale si la care trebuie sa aderam”. Si din nou: „Am studiat fizica in RDG pentru ca eram sigura ca multe lucruri pot fi invalidate, dar nu forta gravitatiei, viteza luminii sau alte fapte irefutabile”.

Merkel s-a adresat apoi cetatenilor referindu-se direct la Craciun, o sarbatoare germana prin definitie:

«Stiu cat de greu este, cata dragoste exista cand se deschid pietele de Craciun. Imi pare rau, chiar ma doare inima. Dar daca pretul pe care trebuie sa-l platim este de 590 de decese intr-o singura zi, acest lucru este inacceptabil pentru mine si trebuie sa actionam . Si daca stiinta ne spune sa reducem contactul pentru o saptamana in timpul Craciunului, atunci trebuie sa reflectam si poate sa decidem sa incepem sarbatorile mai devreme, deja pe 16 decembrie”, a declarat Merkel.

Pentru cancelar, care a recunoscut stresul puternic la care sunt supuse familiile germane, „in lupta impotriva Coronavirusului, cel mai important lucru pentru a avea succes este comportamentul responsabil al fiecarui individ si dorinta de a colabora”.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.