Alerta inainte de Paste la Lidl, Auchan si Penny. Carne contaminata cu Salmonella

In pragul sarbatorilor pascale, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a descoperit prezenta bacteriei Salmonella in mai multe produse din carne vandute de renumite lanturi de supermarketuri precum Lidl, Auchan si Penny. Acest incident survine intr-un moment in care romanii se pregatesc intens pentru cumparaturile de Paste, carnea fiind unul dintre alimentele esentiale pe mesele lor.

Investigatia ANPC, desfasurata la nivel national, a vizat majoritatea lanturilor comerciale importante, precum Auchan, Metro Cash& Carry Romania, Lidl, Kaufland, Mega Image si Penny. Probe de carne si organe de pasare au fost recoltate si testate pentru Salmonella, rezultand in descoperirea contaminarii in produse specifice.

Anuntul ANPC

Publicitate

”La nivel national, controalele au fost efectuate de catre comisarii A.N.P.C. atat in unitati de comercializare (magazine alimentare, magazine ale producatorilor, super/hypermarketuri etc.) cat si la procesatori (unitati tip carmangerie, procesatori carne pasare), spre exemplu: Auchan, Metro Cash& Carry Romania, Lidl, Kaufland, Mega Image, Rewe Romania (Penny), Meat International SRL, Agroprod Crasna, Transavia SA, Agrotrans SRL, Avi-Top SA, Fermador SRL, Furbo Impex SRL, Vanbet SRL, etc.

In cadrul acestor controale, comisarii au procedat, intre altele, la prelevarea de probe de carne şi organe de pasare pentru determinarea prezenţei/absenţei bacteriei Salmonella.

Pentru o parte din esantioanele prelevate a fost detectata prezenta Salmonella spp., insa pana la acest moment nu s-au primit toate rezutatele prelevarilor, o parte din probele prelevate fiind inca in lucru in vederea serotipizarii.

Articolul continuă după reclame

Cu titlu de exemplu, mentionam faptul ca din analiza serotipului de bacterie Salmonella prezenta in carnea şi organele de pasare prelevate din sortimentele marca proprie a lantului Penny, au fost efectuate s-au constatat urmatoarele:

– la produsul „FICAT DE PUI” marca HANUL BOIERESC s-a constatat Salmonella Infantis;

– la produsul „PIEPT DE PUI CU OS SI PIELE” marca HANUL BOIERESC s-a constatat Salmonella Infantis;

– la produsul „PUI GRILL” marca HANUL BOIERESC s-a constatat Salmonella Enteridis şi Salmonella Infantis.

De asemenea, in urma analizei de laborator efectuate la produsul “pipote si inimi de pui”, produs de S.C. AGRICOLA INTERNATIOANL S.A. si comercializat de operatorul economic LIDL DISCOUNT SRL, a fost detectata prezenţa bacteriei Salmonella Infantis.

In cazul Auchan Romania S.A., s-a detectat prezenta Salmonella Spp. (Salmonella Enteridis / Salmonella Infantis) la produsele:

– Cocosel de padure – Agricola international;

– Golden Cocorico muschiulet de pui;

– Pui grill Auchan”, a transmis ANPC.

”Noi am sesizat autoritatile competenete in domeniu sa ia masurile care se impun in ceea ce priveste aceasta actiune de control desfasurata de ANPC. Este foarte importanta eticheta produsului unde sunt toate informatiile de care are nevoie un consumator sa veridice data durabilitatii, gradul de perosabiolitate ridicat”, a declarat Sebastian Hotca, presedinte interimar ANPC.

”Serotipurile descoperite pana acum pot fi extrem de periculoase pentru sanatate mai ales daca vorbim despre cei din grupele de varsta de risc copii, batranii, gravidele, cei cu patologie oncologica sau aflte sub animite tupuri de medicamentatie la care pe langa greturi, varsaturi dureri abdominale pot aparea fenomene extrem de severe, soc septic, care necesita terapie intensiva. Nu amanati prezentarea la spital”, avertizeaza medicul Tudor Ciuhodaru.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.