Alerta in Romania! O boala a reaparut in tara noastra! Autoritatile au confirmat primele cazuri

Alerta in Romania! Primaria Piatra-Neamt a anuntat, joi, ca reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) au confirmat prezenta virusului influentei aviare la doua lebede gasite moarte pe lacul Batca Doamnei din oras.

Pentru evitarea raspandirea bolii, autoritatile locale au interzis accesul pasarilor domestice la luciuri de apa, lacuri, balti, rauri si orice alta amenajare hidrologica naturala sau artificiala.

Totodata, se recomanda evitarea cresterii pasarilor domestice in aer liber si se interzice adaparea acestora din rezervoarele de apa de suprafata accesibile pasarilor salbatice.

Publicitate

Cumpararea de carne de pasare, oua si produse din carne de pasare se va face numai din magazine autorizate.

Prefectul Adrian Nita a convocat, joi, o sedinta cu factorii responsabili de gestionarea acestei situatii in urma carora vor fi trasate noi masuri de prevenire si combatere a raspandirii virusului.

Ce reprezinta gripa aviara?

Gripa aviara reprezinta un tip de afectiune virala destul de raspandita, care afecteaza in principal pasarile, dar poate infecta diverse specii de mamifere, printre care si omul. Studiile privind gripa aviara dateaza de peste un secol, insa a fost recunoscuta pentru prima data in anul 1878. De atunci si pana in prezent epizootiile prin gripa aviara au facut ravagii de 12 ori.

Articolul continuă după reclame

Cum poate fi transmisa omului gripa aviara?

Agentul patogen al gripei se transmite respirator si prin contact, de la pasarile bolnave la persoanele receptive. Caile de contaminare sunt cea aerogena si prin contact direct si indirect.

Contaminarea cu virusul gripei aviare se produce de regula la contactul omului cu pasarile bolnave sau in timpul curatarii cotetului prin inhalarea aerosolilor solizi, formati in urma uscarii maselor fecale. Contaminarea poate avea loc si direct, la contactul cu lichidele biologice infectate ale pasarilor. Virusul gripal A(H5N1) se gaseste cu precadere in excrementele pasarilor bolnave de gripa. Nu se recomanda utilizarea excrementelor de pasari ca ingrasaminte, chiar daca gripa aviara nu va transmite boala la culturile agricole. In acest caz, pericol de infectare va fi reprezentat de catre manipularea neadecvata a excrementelor.

Virus gripal A(H5N1) nu se transmite prin consumul apa, de carne si produse din carne de pasare prelucrate termic corespunzator. Pericol insa va prezenta consumul de carne cruda de pasare sau a celei pregatite termic insuficient.

Chiar daca anterior se excludea ca omul ar putea fi o sursa de agent patogen, in gripa aviara; in anul 2004, s-a descris in Thailanda, un caz de transmitere al gripei aviare de la omul bolnav la cel receptiv. Totusi nu se poate oferi inca niste demonstrari certe ca gripa aviara se poate transmite de la om la om.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.