Alerta ANM. Romania, lovita de ploi torentiale, vijelii si furtuni

Alerta meteo. ANM a extins avertizarea cod galben de ploi torentiale, vijelii si furtuni in aproape toata tara. Meteorologii  au emis o noua ATENTIONARE METEOROLOGICA COD GALBEN de ploi torentiale, vijelii si furtuni pentru intervalul 27 mai, ora 12 – 27 mai, ora 23.

In intervalul mentionat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata ce se va manifesta prin frecvente descarcari electrice, averse torentiale, intensificari de scurta durata ale vantului, vijelii si grindina in Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, centrul si sudul Moldovei, precum si la munte. In intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitatile de apa vor fi de 20…25 l/mp si izolat de peste 30…40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi pe arii mai restranse si in celelalte regiuni.

Sambata, incepand cu orele pranzului, instabilitatea atmosferica va fi temporar accentuata in cea mai mare parte a tarii. Local, indeosebi in Banat, sudul Crisanei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania si nordul Moldovei, precum si in zonele de munte, vor fi averse torentiale insotite de descarcari electrice. La inceput, furtunile se vor dezvolta mai ales in zonele de munte, iar dupa-amiaza se vor extinde si in restul teritoriul. Pe alocuri, se vor semnala intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si caderi de grindina, in general de dimensiuni mici.

Cantitatile de apa vor atinge pana la 20 – 40 l/mp in intervale scurte de timp, iar izolat, acolo unde furtunile vor avea o viteza de deplasare mai redusa sau prin acumulare din mai multe averse succesive, se pot inregistra peste 50 l/mp.

De asemenea, in Moldova si nordul Munteniei, iar local si in vestul si centrul tarii, ziua vor fi intensificari ale vantului dinspre nord si nord-est, cu rafale maxime de 40 – 55 km/h. Seara, vantul va slabi in intensitate, cu exceptia zonelor de munte, noteaza meteoradar.ro.

PROGNOZA  METEO PENTRU CAPITALA

Vremea va fi in general instabila. Vor fi perioade cu innorari accentuate, averse, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, cu viteze la rafala de 50…60 km/h. In intervale scurte de timp se vor acumula in medie 8…10 l/mp. Temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 26 de grade.