Adrian Streinu-Cercel avertizeaza: „Medicamentele anti-virale sunt pe terminate”

Adrian Streinu-Cercel avertizeaza ca pandemia este departe de a se fi terminat, iar romanii trebuie sa se protejeze in continuare. ”Altceva la indemana nu prea mai avem, pentru ca medicamentele anti-virale sunt pe terminate”.

„Daca ne aducem cu totii aminte, cand a venit varianta Wuhan, pe care acum o denumim varianta salbatica nu stiam foarte multe despre el. Stiam de SARS-CoV-1, despre MERS, dar despre acest virus nimic. Si incet, incet au aparut articole, pe care acum le putem masura cu metrul pe inaltime, atat de multe sunt.

In ultimele articole se vede cat se poate de clar ca genetica isi spune cuvantul si secventierea virusului este cea care a facut diferenta. Mai mult de atat, ne-a invatat cum ar trebui sa ne protejam mai bine de acest virus”.

Publicitate

Noi descoperiri despre varianta Omicron

„Nu mai departe de saptamana aceasta a aparut un articol care vorbeste despre anatomia Omicron-ului, pana acolo s-a ajuns, sa vorbim despre anatomia lui, pentru ca aceasta ultima varianta care este in circulatie are o serie de particularitati si daca la celelalte variante discutam de cate una, doua mutatii la nivelul proteinei de varf al acestui virus, la Omicron vorbim de peste 13 mutatii foarte apropiate la nivelul receptorului care este foarte folositor virusului si peste 50 de mutatii in total.

Deci va dati seama cum o proteina atat de mica sa aiba atat de multe mutatii. Asta inseamna inlocuirea unui aminoacid pe ici, pe colo. Partea proasta e ca aceasta modificare anatomica importanta a facut ca acest virus sa scape supravegherii noastre imune, generate de vaccin. Atunci anticorpii care au fost proiectati si sintetizati de organismul nostru pentru celelalte tipuri de variante, a facut ca acest Omicron sa nu poata fi vazut din timp, ceea ce a permis sa se multiplice foarte repede si sa se transmita. Mai mult decat atat, s-a constatat ca acest Omicron are doua locuri de replicare important:

– isi mentine un nivel de replicare la nivelul cailor respiratorii, ale tractului respirator superior

– alt nivel de replicare la nivel pulmonar.

Asta tot din cauza mutatiilor despre care s-a constatat ca nu mai fac o alipire stricta prin doi receptori, ci se foloseste doar pentru a patrunde in celula sub forma unui endozom, inglobat intr-o sfera, de unde-si poate incepe replicarea foarte usor. De aici si rata mare de transmitere”, a declarat Adrian Streinu-Cercel pentru DC Medical.

„Era intr-un articol care spunea: La cate persoane se poate transmite intr-un interval de timp acest virus?

Si spune asa: de la o persoana se ajunge foarte repede sa faca sase cazuri in urmatoarele patru zile. Pe urma, 36 de cazuri in urmatoarele opt zile si 216 zile in urmatoarele 12 zile.

Ori la prima varianta, varianta Wuhan, era nevoie de saptamani ca sa se genereze un astfel de numar de cazuri, deci rata de transmitere a virusului a crescut foarte, foarte mult.

In contra-partida vine faptul ca acest Omicron a dat forme ceva mai blande si zic „ceva mai blande”, pentru ca asa cum s-a vazut, Terapiile Intensive nu au fost niciodata goale. Daca era un virus obisnuit, atunci nu ar fi trebuit sa ajunga pacientii la Terapie Intensiva. Lucrul acesta nu s-a intamplat, Terapiile Intensive sunt inca pacienti cu COVID si din pacate mai avem si decese in fiecare zi.

Asa se face ca am inregistrat in total un numar de 2 milioane 889 de mii 363 de cazuri de COVID, in Romania, in doi ani si, din pacate, au fost 65.430 de decese pana acum.

Evident, 2 milioane si peste jumatate s-au vindecat, sau mai bine zis s-au recuperat, pentru ca literatura vorbeste despre faimosul long-COVID si despre infectii pe termen lung date de acest SARS-CoV-2, iar acum incepem sa vorbim despre afectari hepatice potentiale pe care SARS-CoV-2 poate sa le dea si in aceasta forma de Omicron.

Deci cartile inca nu s-au jucat, sunt departe de a se fi jucat, pandemia nu s-a terminat si lumea trebuie sa inteleaga acest lucru. Atunci, cel mai bun lucru este sa ne protejam, pentru ca altceva la indemana nu prea mai avem, pentru ca medicamentele anti-virale sunt pe terminate”, a mai spus parlamentarul PSD.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.