A crescut varsta de pensionare in Romania!

Incepand cu luna ianuarie 2023, varsta de pensionare pentru femei a crescut la 62 de ani, de la 61 si noua luni, in concordanta cu Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Pana in luna ianuarie a anului 2030, pentru femei, se aplica o crestere treptata a varstei de pensionare. Astfel, in anul 2030, varsta de pensionare va fi de 63 de ani, iar in anul 2035 aceasta va ajunge la 65 de ani.

De asemenea, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet de cotizare pentru femei va fi de 32 de ani de la 31 de ani si 11 luni.

Publicitate

„Noi suntem acum pe punerea in aplicare a legii care a fost implementata incepand cu ianuarie 2011 (…). Varsta de pensionare creste pana la 63 de ani, conform unui grafic-anexa la lege.

Articolul continuă după reclame

Am avut o crestere a varstei de pensionare, atat pentru barbati, cat si pentru femei. Daca la barbati au crescut varstele de pensionare de la 56 de ani la 65 de ani, in cazul femeilor varstele de pensionare au inceput sa creasca de la 55 de ani, ajungand la 63 de ani in anul 2023.

Apoi, urmeaza egalizarea varstelor de pensionare in cazul femeilor cu barbatii la 65 de ani, in orizontul de timp 2035.

Acest lucru se intampla peste tot in sistemele de pensii publice in lume, tocmai pentru ca sperantele de viata ale oamenilor au crescut, dar nu la fel de mult ca in alte tari”, a declarat Doina Parcalabu, fost sef la Casei de Pensii, la Antena 3 CNN.

Cu cat creste varsta de pensionare pentru femei

– 2022: 61,9 ani

– 2023: 62 de ani

– 2030: 63 de ani

– 2035: 65 de ani

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.