Zelensky, anunt de ultim moment: „Sunt sigur ca le putem spune oamenilor nostri in curand”

Textul integral al discursului presedintelui Ucrainei

„Oameni liberi ai unei tari libere!

Este deja a zecea zi a luptei noastre nationale. Credinta sincera si munca non-stop.

A zecea zi este ca o zi infinit de lunga. O noapte infinit de lunga care nu da odihna.

Astazi este sambata. Sambata. Acest cuvant in razboi nu inseamna aproape nimic. Ca e luni sau joi sau orice alta zi. Toate au devenit la fel.

Protejam statul in egala masura. Inca salvam oameni.

Tara nu stie mai multe weekenduri. Nu conteaza ce ceas este. Nu conteaza ce zi este in calendar. Si asa – la victorie.

Noaptea tarziu a vorbit cu presedintele Frantei Emmanuel Macron si cu presedintele Poloniei Andrzej Duda. Interactiunea noastra este constanta. Conversatiile noastre sunt zilnice.

Sunt extrem de recunoscator fiecaruia dintre ei. Ii sunt extrem de recunoscator lui Andrzej pentru determinarea si devotamentul sau fata de cauza noastra comuna.

Protejati oamenii. Sunt recunoscator sotiei lui Andrzej , Agatha. Prieteni pe care ii consider prieteni si ii doresc sincer tuturor.

Am reusit sa prevenim o criza umanitara la granita. Am reusit sa organizam situatia astfel incat mii de femei si copii ucraineni sa fie tratati cu demnitate.

Nimeni nu intreaba ce nationalitate sunt. Ce credinta au ei? Cati bani au?

De fapt, nu mai avem granita cu Polonia prietenoasa. Pentru ca suntem impreuna de partea binelui. Nu suntem la granite.

Sunt sigur ca in curand vom putea spune oamenilor nostri: intoarceti-va!

Intoarcere din Polonia, Romania, Slovacia si toate celelalte tari prietene.

Intoarce-te, ca nu mai exista amenintare.

Ne gandim deja la viitor. Pentru toti ucrainenii. Dupa razboi. Despre cum sa ne reinviem orasele. Cum sa reconstruim economia. Am vorbit cu presedintele Bancii Mondiale, David Malpas, si cu directorul executiv al FMI, Kristalina Georgieva.

Suntem in acord cu cele mai mari institutii financiare sa sprijine Ucraina.

Exista deja o decizie privind ajutorul de urgenta si zeci de miliarde de dolari pentru reconstructia Ucrainei dupa razboi.

Si acestea sunt doar primele decizii. Subliniez acest lucru – doar primul. Am vorbit cu presedintele turc Erdogan. Am vorbit cu liderii Arabiei Saudite si Emiratelor Arabe Unite. Cu presedintele Consiliului European Charles Michel si cu presedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Subiectul principal este apartenenta Ucrainei la UE.

Sunt recunoscator europenilor – sute de mii de oameni din diferite orase de pe continentul nostru. Bratislava, Vilnius, Frankfurt, Lyon, Paris, Tbilisi, Praga. Ei au venit ieri in sprijinul Ucrainei. In sprijinul Europei. Au iesit pentru pace. Cat mai repede posibil.

Sunt recunoscator americanilor – o majoritate bipartizana rezistenta a oamenilor obisnuiti. Am vazut sondajul. Am vazut parerea oamenilor obisnuiti din America care sprijina oamenii obisnuiti din Ucraina. Cerand acum sanctiuni mai dure impotriva Rusiei pentru agresiune. Care sustin inchiderea cerului acum pentru a salva vietile poporului nostru. 74% dintre americani sunt pentru zona de excludere a zborului. 74! Marea majoritate. Ce altceva este nevoie pentru a lua o decizie? Suntem siguri ca rezultatul este similar in alte democratii.

Fortele armate ale Ucrainei detin cu curaj toate domeniile cheie ale apararii noastre.

Ocupantii contraataca langa Harkov.

Kiev, regiunea Cernihiv, regiunea Sumi, Donbas.

Armata rusa nu a ajuns la granitele planificate. Dar s-a dovedit a fi aproape 10.000 de soldati rusi ucisi. 10 mii! Asta este infricosator! Baieti de 18 si 20 de ani. Foarte tineri, aproape copii. Soldati care nici macar nu au putut explica de ce urmau sa lupte? Pentru ce si de ce sunt intr-o tara straina.

10 mii. Rusia le-ar putea oferi acestor oameni cu siguranta altceva decat moartea.

Poporul ucrainean rezista chiar si pe unde au reusit sa treaca ocupantii. Din pacate. Dar nu pentru mult timp. Admir fiecare ucrainean care protesteaza. Care iau steagul national si arata armatei ruse ca pierd. Ei trebuie sa piarda. Pentru ca este imposibil sa castigi oamenii care opresc echipamentele militare fara arme in mana. Care refuza sa ia ceva din mainile ocupantilor. Cat de dificil. Cat de periculos. Dar nu isi pierd demnitatea. Si nu vor pierde niciodata.

La discutiile din Belarus, grupurile au convenit asupra primului pas. Pentru a aduce inapoi cel putin un procent din umanitate la normal. Orase care sunt inconjurate, care distrug, care trec prin cele mai rele zile. Coridoarele umanitare trebuie sa functioneze astazi. Mariupol si Volnovakha. Pentru a salva oameni. Femei, copii, batrani. Sa dea mancare si medicamente celor care raman.

Ajutorul nostru este deja pe drum. Toti cei care au nevoie de ajutor ar trebui sa poata pleca. Cine vrea. Toti cei care isi pot apara orasul trebuie sa continue sa lupte. Ar trebui, pentru ca daca toti pleaca, atunci al cui oras va fi?

Facem tot ce ne sta in putere pentru ca acordul sa functioneze. Aceasta este una dintre sarcinile principale astazi. Sa vedem daca putem merge mai departe in procesul de negociere.

Ne rugam pentru armata noastra. Ne ajutam civilii.

Lucram pentru pace.

Glorie Ucrainei!”, a spus presedintele Ucrainei.