Zelenski: „Ocupantii au facut lucruri pe care localnicii nu le-au vazut nici macar in timpul ocupatiei naziste de acum 80 de ani”

Presedintele Ucrainei , Volodimir Zelenski , a acuzat fortele ruse ca au incercat sa lanseze o „campanie falsa” pentru a „ascunde urmele crimelor lor” in tara.

Intr-un mesaj emotionant adresat tarii, Zelenski a legat dezmintirea atrocitatilor rusesti dupa ce au aparut rapoarte despre gropi comune ale civililor din orase precum Bucha si Mariupol cu ​​„aceeasi tactici” folosite dupa prabusirea zborului Malaysian Airlines MH17 in regiunea Donbas in 2014.

„Deja lanseaza o campanie falsa pentru a-si ascunde vinovatia in uciderile in masa ale civililor din Mariupol. Vor face zeci de interviuri pe scena, inregistrari reeditate si vor ucide oameni special pentru a face sa para ca au fost ucisi de altcineva”, a spus presedintele, citat de Independent

„Probabil, acum ocupantii vor incerca sa ascunda urmele crimelor lor. Nu au facut asta in Bucha cand s-au retras. Dar intr-un alt domeniu este posibil”, a adaugat el.

„Au folosit aceeasi tactica atunci cand ocupantii au doborat un Boeing malaezian deasupra Donbasului. Au dat vina pe Ucraina. Au venit chiar si cu diverse teorii ale conspiratiei. Ei au ajuns chiar pana acolo incat au sustinut ca cadavrele au fost „aruncate” la bordul avionului inainte ca acesta sa se prabuseasca”.

Zelenski a spus ca oficialii au dovezi cu atrocitatile comise asupra civililor .

„Tocmai am inceput o ancheta cu privire la tot ceea ce au facut ocupantii. In prezent, exista informatii despre peste trei sute de oameni ucisi si torturati doar in Bucha”, a spus Zelenski.

El a subliniat ca numarul victimelor „ocupantilor” poate fi si mai mare in Borodyanka si in alte orase eliberate si a sustinut ca aceste crime au fost la o scara nemaivazuta nici in timpul ocupatiei naziste.

„In multe sate din districtele eliberate din regiunile Kiev , Cernihiv si Sumy, ocupantii au facut lucruri pe care localnicii nu le-au vazut nici macar in timpul ocupatiei naziste de acum 80 de ani . Ocupantii vor purta cu siguranta responsabilitatea pentru acest lucru”, a spus el.

„Este probabil ca lista victimelor [din Bucha] sa fie mult mai mare cand intregul oras va fi verificat. Si acesta este doar un oras.”

Zelenski a remarcat, de asemenea, urmele de distrugere lasate in urma din cauza invaziei.

„Orasele sunt pur si simplu ruinate. Echipament militar ars pe drumuri, masini distruse. Este deosebit de greu sa te uiti la urmele gloantelor de pe masini cu inscriptia „Copii”,” a mai spus el.

„Trebuie sa fim, de asemenea, constienti de faptul ca, dupa uciderile in masa revelate de civili din regiunea Kiev, ocupantii pot avea o atitudine diferita fata de crimele lor intr-o alta parte a tarii noastre in care au venit.”

Zelenski le-a cerut liderilor occidentali sa impuna noi sanctiuni regimului lui Vladimir Putin si a adaugat ca pedepsele „trebuie sa fie in sfarsit puternice”.