Zelenski a facut anuntul: „Toate acestea nu sunt decat o promisiune”

Volodimir Zelenski a criticat indecizia europenilor cu privire la aderarea tarii sale la Uniunea Europeana si faptul ca nu exista inca un termen concret pentru o eventuale intrare a Ucrainei in blocul european. „Ucrainenii nu pot ramane intr-o incertitudine permanenta”, a spus liderul de la Kremlin.

„Ucraina este o tara europeana de drept, care respecta tarile Uniunii Europene si doreste acelasi respect. A invita Ucraina intr-o comunitate politica europeana si, in acelasi timp, a o tine la distanta este ca si cum ai fi invitat la o cina in familie, fara a ti se oferi un scaun”, a declarat Zelenski prin videoconferinta in fata studentilor de la Universitatea Sciences Po din Paris.

Presedintele Ucrainei a mentionat in acest discurs ca nu se poate ca Ucraina sa fie acceptata in UE si in acelasi timp sa nu fie inclusa in blocul european: „Nu putem sta intr-o incertitudine continua. Ar fi ca intr-un cuplu, care traieste impreuna de ani de zile, iar unul ii promite celuilalt ca se vor casatori. Toate acestea nu sunt decat o promisiune si intervine incertitudinea”.

In acelasi timp, liderul ucrainean si-a exprimat convingerea ca daca Ucraina ar fi facut parte din Alianta Nord-Atlantica inainte de inceperea invaziei rusesti, lansata la 24 februarie, nu ar fi existat acum niciun razboi. „A fost o greseala ca NATO nu a facut loc Ucrainei mai devreme”, a spus el.

In opinia sa, aderarea tarii sale la Alianta ar fi in beneficiul tuturor si i-ar intari pe ceilalti, pentru ca armata ucraineana si-a demonstrat deja capacitatea in acest razboi.

Zelenski a precizat ca acest conflict se va incheia doar atunci cand „Ucraina isi va recupera ceea ce ii apartine, teritoriul sau”, subliniind ca Rusia si tara sa nu pot fi tratate cu aceeasi masura in acest razboi – „Rusia a lansat un razboi impotriva Ucrainei intr-un mod foarte concret, iar noi am ripostat”, a explicat el.

„Cu fiecare noua Bucha, cu fiecare nou Mariupol si cu fiecare noua atrocitate scade vointa si posibilitatea de a negocia si de a ajunge la o solutie pe cale diplomatica”, a afirmat Volodimir Zelenski, referindu-se la orasele devastate de armata rusa si la atrocitatile comise de invadatori.

Zelenski, care a raspuns la intrebarile studentilor, a mentionat ca Rusia trebuie asezata la masa negocierilor si facuta sa inteleaga ca „pedeapsa este inevitabila” si ca tot ceea ce face „va duce la un viitor catastrofal” pentru ea.

El a cerut sanctiuni preventive pentru a descuraja Rusia de la eventuala utilizare a armelor sale nucleare si a subliniat ca valul de ucraineni care s-au refugiat in restul Europei este temporar, deoarece „95%” dintre acestia doresc sa se intoarca acasa cat mai curand posibil.

„Sunt persoane plecate temporar. UE nu ar trebui sa se teama de un mare val de imigratie permanenta”, a concluzionat el.