Zelenski a facut anuntul dupa decizia lui Biden: „Putem opri cu siguranta agresiunea rusa”

Volodimir Zelenski, presedintele Ucrainei a multumit pentru sprijinul financiar suplimentar venit din partea SUA. Liderul de la Kiev a spus ca acesta este un “pas foarte important”.

Seful statului ucrainean a multumit atat presedintelui Joe Biden, cat si poporului american pentru ajutor, exprimandu-si speranta ca Congresul SUA sa sprijine rapid suplimentarea de 33 de miliarde de dolari.

“Presedintele Biden a spus pe buna dreptate astazi ca acest pas nu este ieftin. Dar consecintele negative ale agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei si impotriva democratiei sunt atat de mari pentru intreaga lume incat, in comparatie cu acestea, acest sprijin din partea Statelor Unite este necesar. Impreuna, putem opri cu siguranta agresiunea rusa si putem apara in mod fiabil libertatea in Europa”, a declarat Volodimir Zelenski in mesajul sau video.

Potrivit oficialilor de la Kiev, din cea mai recenta suma, 20 de miliarde de dolari vor fi folosite pentru ajutor militar, in timp ce 8,5 miliarde de dolari vor fi furnizate pentru ajutor economic.

SUA au promis sau au livrat deja Ucrainei arme si munitii in valoare de peste 3,7 miliarde de dolari de la declansarea invaziei ruse la sfarsitul lunii februarie.

Congresul american a adoptat in martie un buget ce prevedea 13,6 miliarde de dolari in ajutor umanitar, economic si militar pentru Ucraina pana la sfarsitul lunii septembrie, suma destinata cresterii numarului de trupe americane in Europa si sprijinirii tarile vecine cu Ucraina care au primit un numar mare de refugiati.